Κοστουμάτος εκδικητής Audi S8 1.100HP (+video)

Τα μοντέλα της σειράς S από την Audi, πολλές φορές παραγκωνίζονται/παραγνωρίζονται συγκριτικά με τα πιο ισχυρά και πομπώδη RS. Το μοναδικό που δεν έχει τέτοια έκδοση, είναι το A8. Πολύ που νοιάζεται, βέβαια, μιας και όπως αποδεικνύει το S8, ειδικά σε βελτιωμένη εκτέλεση 1.100 ίππων (!), ούτε που χρειάζεται RS.

Η κορυφαία μορφή της ναυαρχίδας του Ίνγκολσταντ φέρει τον πασπαρτού 4.0λιτρο twinturbo V8 του VW Group, με απόδοση 520-605 ίππους και 650-700 Nm για το προηγούμενο D4, που μας αφορά εν προκειμένω (571 άλογα και 800 Nm το σημερινό D5, από το ίδιο μοτέρ). Εργοστασιακά το S8 MK3 είναι από τις ταχύτερες λιμουζίνες που κυκλοφορούν στους δρόμους, με το 605άρι Plus να χρειάζεται μόλις 3,8 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 305 χλμ./ώρα. Όποιος γκαζιάρης CEO θέλει το κάτι παραπάνω, όμως, θα το βρει με χαρακτηριστικότατη ευκολία.

Ο 4.0 V8 είναι από τους προσφιλείς κινητήρες της αγοράς σε βελτίωση, μεγαλουργώντας στα μηχανοστάσια των RS 6, RS Q8 και Lamborghini Urus. Η βελτιωσιμότητά του είναι τέτοια ώστε δεν προκαλούν εντύπωση ούτε νούμερα στην περιοχή των 1.000, ακόμα και πάνω από αυτό το όριο, ίππων. Urus και RS 6 έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόσο ψηλά σε δύναμη. S8, όμως, υπάρχουν ελάχιστα. Όχι στα 1.000 άλογα, γενικότερα, βελτιωμένα. Το συγκεκριμένο πρέπει να είναι το ισχυρότερο του κόσμου, καθώς ξεπερνά σε ισχύ τα περισσότερα RS 6 που βρίσκονται εκεί έξω! Άλλο που δεν του φαίνεται.

 

H βρετανική Hass Performance (καμία σχέση με την αμερικανική ομάδα της F1) πήρε τον κινητήρα του S8, του άλλαξε αντλίες, εγκέφαλο, εξάτμιση, μπεκ (4.000 κ.εκ. παροχή) και intercooler, αντικατέστησε τις δυο τουρμπίνες με μια τεράστια της Garrett, όμως άφησε απείραχτα τα σωθικά. Εργοστασιακά παρέμειναν επίσης το 8άρι αυτόματο κιβώτιο, τα διαφορικά και τα φρένα. Όσο για την ισχύ; Το μαύρο S8 μπορεί να περηφανεύεται πλέον πως ρίχνει 100 άλογα στη Bugatti Veyron (99 για την ακρίβεια), καθώς αριθμεί 1.100 ολόκληρους ίππους! Εντυπωσιακότατο από μόνο του, ως αριθμός, τρομακτικό όταν τον συνδυάσεις με «μαμά» ανάρτηση και -κυρίως- φρένα.

Get it on Google Play Download on the App Store