Καμένο λάστιχο με SUV 2,6+ τόνων (+video)

Όσο παίρνουν κιλά τα SUV, τόσο «φορτώνουν» οι κινητήρες τους. Από τη στιγμή που βλέπεις αυτοκίνητα 2,5 τόνων, καλή ώρα η νέα Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid των 739 ίππων, να φεύγουν στο 0-100 χλμ./ώρα εντός 3,5 δλ. και να θέλουν κόφτη για να μείνουν στα 295 χλμ./ώρα, καταλαβαίνεις. Τα «σουβ» κοντράρουν ευθέως sportscars και supercars σε επιδόσεις, αλλά δεν τα βλέπεις συχνά να κάνουν «αλητείες». Να καίνε λάστιχο, για παράδειγμα. Εδώ έρχονται οι Αμερικανοί, και συγκεκριμένα ο John Hennessey, να κάνει τη διαφορά.

Ο περίφημος Τεξανός βελτιωτής αρέσκεται στην «κτηνοποίηση» SUV και pick ups, όμως η αλήθεια είναι πως αναλαμβάνει μοντέλα ανάλογου χαρακτήρα. Το GMC Yukon Denali ουδεμία σχέση με τα λεγόμενα υπερ-SUVs διατηρεί. Άγνωστο στα μέρη μας, αποτελεί την πιο οικονομική εναλλακτική στην Cadillac Escalade και τοποθετείται επίσης στο πολυτελές κλιμάκιο της κατηγορίας. Αδύναμο δεν μπορείς να το αποκαλέσεις, καθότι δίνει 426 ίππους και 623 Nm στο δεξί πεντάλ από τον ατμοσφαιρικό 6.2 V8, αλλά ούτε και πολύ δυνατό. Ειδικά αν συνδυάσεις τα 426 άλογα με τα 2.634 κιλά του βάρους, που διαμορφώνουν μια αναλογία 6,18 κιλών ανά ίππο. Σε κόντρες, ας πούμε, ή λοιπές «χουλιγκανιές» με τίποτα δεν το φαντάζεσαι. Εκτός κι αν είσαι μηχανικός του Hennessey.

Οι Αμερικανοί παίρνουν τον Small Block της Chevrolet και το βάζουν έναν ωραιότατο κομπρέσορα, εκτινάσσοντας την απόδοση στα 650 άλογα και 892 Nm ροπής! Οι αλλαγές περιλαμβάνουν νέες μπιέλες, μεγαλύτερα intercooler, αναβαθμισμένη ψύξη στο στροφαλοθάλαμο, νέα εξάτμιση και επίσης νέα πολλαπλή εισαγωγής. Εξωτερικά ούτε που σου δίνει την εντύπωση τέτοιου ιπποφορβείου, καθότι μόνο οι 22άρες πολυάκτινες ζάντες και τα δισκόφρενα της Brembo το διαφοροποιούν από το εργοστασιακό Denali. Μέχρι να ακούσεις την εξάτμιση, βέβαια, ή να το απολαύσεις με τέρμα γκάζι.

Η Hennessey προσθέτει και σύστημα μπλοκαρίσματος των εμπρός τροχών, προκειμένου οι πίσω να εκτελούν τα burnouts τους ανενόχλητοι. To πακέτο H650 συνοδεύεται από εγγύηση 36.000 μιλίων (57.936 χλμ.), με την τιμή να ορίζεται στις 27.950 δολάρια (26.031 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store