«Δαιμονισμένο» Mazda Cosmo στις 10.000 σ.α.λ. (+video)

Τα βελτιωμένα περιστροφικά Mazda στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι RX-7, κυρίως FD, και αρκετά πιο πίσω τα RX-8. Cosmo συναντάμε ελάχιστα, οπότε το συγκεκριμένο είναι από μόνο του είδηση. Κοιτάζοντας κάτω από το καπό και αντικρίζοντας το 6ρότορο κτήνος που του δίνει ζωή, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι απλά είδηση αλλά έκτακτο δελτίο!

Το εν λόγω Cosmo αποτελεί κόσμημα για τον κλάδο της βελτίωσης στην Ιαπωνία, όντας ένα από τα πιο γνωστά αυτοκίνητα εκεί και μόνιμος πρωταγωνιστής σε συγκεντρώσεις λάτρεων του Wankel. Στο πιο πρόσφατο φρόντισε να ανατριχιάσει τους πάντες, με τις κραυγές του στις 10.000 σ.α.λ. και τους απόκοσμους μηχανικούς ήχους από την 6ρότορη διάταξη του «μεταλλάγματος», που έχει για μοτέρ. Στην ουσία έχουμε δυο 3ρότορους 1.3 λτ. από RX-7 σε ένα, δημιουργώντας ένα σύνολο που με το ζόρι χωράει στο μηχανοστάσιο. Το μέγεθος του κινητήρα είναι τόσο μεγάλο, ώστε η διαμήκης τοποθέτησή του έχει «διώξει» τα ψυγεία στο πορτμπαγκάζ!

Η ψύξη εναπόκειται σε μια περίπλοκη διακλάδωση με σωληνώσεις, που ξεκινούν από το πίσω μέρος και περνούν μέσα από την καμπίνα, προκειμένου να καταλήξουν στο μηχανοστάσιο και τροφοδοτούν το μανιασμένο μοτέρ με δροσερό παραφλού αγωνιστικών προδιαγραφών. Διαφορετικά η υπερθέρμανση θα ήταν θέμα δευτερολέπτων, ούτε καν λεπτών. Το αυτοκίνητο αποτελεί προϊόν δουλειάς της A-RF (Anniversary Racing Factory), με έδρα λίγο έξω από τη Σαϊτάμα, και παρότι είναι celebrity στους tuning κύκλους της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ουδείς γνωρίζει ακριβώς πόσα άλογα αποδίδει.

Άλλοι λένε πάνω από 600, κάποιοι το τοποθετούν κοντά στα 1.000, μερικοί πάνω και από αυτό το φράγμα. Αν λάβουμε υπόψη πως τετραρότορα RX-7 κυμαίνονται από τα 700 μέχρι 1.000+ ίππους, δεν αποκλείεται το ασημί Cosmo όντως να έχει μπει για τα καλά στα τετραψήφια νούμερα ισχύος. Σίγουρα, πάντως, προκαλεί ανατριχίλα πρωτίστως με τον ήχο του.

Get it on Google Play Download on the App Store