To Crossover που γλιτώνει ένα μισθό σε καύσιμο

Το μεγαλύτερο έξοδο για κάθε αυτοκίνητο μετά την αγορά του είναι το καύσιμο, εφόσον βέβαια κινείται καθημερινά και δεν κάθεται παρκαρισμένο. Κατά μέσο όρο ένας οδηγός διανύει 15.000 χλμ. το χρόνο, ενώ ένα σύγχρονο μικρό ή μικρομεσαίο αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης καταναλώνει περίπου 7,5 λτ./100 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι με τιμή 95άρας βενζίνης στα 1,8 ευρώ/λτ., το μηνιαίο κόστος (1.250 χλμ.) αγγίζει τα 170 ευρώ, ή τις 2.000 ευρώ ετησίως. Ουσιαστικά «εξανεμίζονται» δύο μισθοί, δεδομένου ότι το 2023 ο μέσος μηνιαίος (μεικτός) μισθός στην Ελλάδα ήταν λίγο πιο πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά, ένα νέο και οικονομικό στην αγορά και στη χρήση του Crossover μπορεί να γλιτώσει ένα μισθό το χρόνο, μέσω της χρήσης υγραερίου. Πρόκειται για το Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe 100 LPG, με το εργοστασιακό κιτ LPG. Στην πράξη ο οδηγός θα χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά το υγραέριο, αφού εξασφαλίζει τεράστια οικονομία στις μετακινήσεις. Με πραγματική συνδυαστική κατανάλωση LPG 8,5 λτ./100 χλμ. και τιμή υγραερίου κοντά στα 0,8 ευρώ/λτ., το μηνιαίο κόστος είναι 85 ευρώ ή 1.020 ευρώ ετησίως. Κοινώς τα μισά λεφτά από ένα αντίστοιχο μοντέλο αμιγώς βενζίνης.

Ο 1.000άρης 3κύλινδρος turbo, πέρα από τη μεγάλη οικονομία που εξασφαλίζει με τη χρήση του LPG, αποδίδει πολύ καλά και παρέχει γρήγορες επιδόσεις. Με το LPG φτάνει τους 100 ίππους και τα 170 Nm ροπής (91 hp και 160 Nm με τη βενζίνη) και ταιριάζει ιδανικά με το άψογο σε κλιμάκωση 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Το τράβηγμα είναι γεμάτο από τις χαμηλές στροφές και διευκολύνει στην πόλη με τις συνεχόμενες αυξομειώσεις ρυθμών, ενώ στην εθνική οδό κρατά «χαλαρά» τα 130 χλμ./ώρα. Τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 11,9 δλ. ανεξαρτήτως καυσίμου, με τη διαφορά σε ισχύ να γίνεται αντιληπτή ελάχιστα και σε ανηφόρες κυρίως. Παράλληλα η δεξαμενή των 40 λίτρων του LPG προσφέρει αρκετή αυτονομία, συν του ότι υπάρχουν άλλα 50 λίτρα για τη βενζίνη.

Ο οδηγός του Sandero Stepway θα απολαύσει δεόντως και την απορροφητικότητα των αναρτήσεων, αφού περνά από τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων χωρίς να ενοχλεί με κοπανήματα. Παρότι εστιασμένο στην άνεση, εμφανίζει πολύ καλή σταθερότητα σε ευθείες και στροφές, όπου οι κλίσεις μένουν σε απολύτως λογικά επίπεδα. Το ελαφρύ τιμόνι στερείται αίσθησης, αλλά εκτός δρόμου κρατά μακριά από τα χέρια τις περιττές δονήσεις. Εξάλλου με 201 χιλιοστά απόσταση από το έδαφος πατάει άνετα σε χωματόδρομους. Συν του ότι στην έκδοση Extreme περιλαμβάνεται το σύστημα Extended Grip, που επιτρέπει στους εμπρός τροχούς να κινούνται πιο ελευθέρα και με περισσότερα περιθώρια ολίσθησης, εξασφαλίζοντας καλύτερη πρόσφυση σε ολισθηρά εδάφη.

Μεγάλο ατού του Sandero Stepway (όπως και του Steetway), είναι η ευρυχωρία στο εσωτερικό του. Τέσσερις ενήλικες θα απολαύσουν αρκετό αέρα για κεφάλι και πόδια, ακόμα με ύψος 1,90 μ., την ώρα που το μεγάλο πορτμπαγκάζ των 410 λίτρων δεν επηρεάζεται από τη δεξαμενή του LPG που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο. Την ευχάριστη εικόνα συμπληρώνει ο απλός αλλά όχι λιτός σχεδιασμός που λειτουργεί προς όφελος της εργονομίας. Παράλληλα τα διάφορα διακοσμητικά και ειδικά στο μοντέλο Extreme αναβαθμίζουν αισθητά τη συνολική «ατμόσφαιρα» στην καμπίνα του Sandero Stepway.

Σε επίπεδο τιμών, το 1.0 TCe 100 LPG ξεκινά από τις 19.270 ευρώ στη βασική έκδοση Essential. Στον στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν τα απαραίτητα, όπως 6 αερόσακοι, αυτόματο φρενάρισμα, Full LED Pure εμπρός φώτα, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, air condition και αρθρωτές ράγες οροφής. Το Expression είναι σημαντικά πιο συμφέρον, αφού με 680 ευρώ παραπάνω (από 19.950 ευρώ) εξοπλίζεται ακόμα με οθόνη 8 ιντσών, τιμόνι ρυθμιζόμενο και σε μήκος, δερμάτινη επένδυση τιμονιού και λεβιέ ταχυτήτων, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέπτες, ηλεκτρικά παράθυρα πίσω, αυτόματη λειτουργία υαλοκαθαριστήρων και προβολείς ομίχλης. Στην κορυφή της γκάμας τοποθετείται το Extreme στις 21.500 ευρώ. Διαθέτει επιπλέον το Extended Grip, μπρονζέ διακοσμητικά, σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματο κλιματισμό, επενδύσεις MicroCloud (τύπου σουέτ) και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών. Επίσης, κάθε Sandero καλύπτεται με 5 χρόνια εγγύηση.

Get it on Google Play Download on the App Store