Νέο αμάξι κάτω από €15.000; Δείτε ποια υπάρχουν

Οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω του νέου κανονισμού ασφαλείας GSR2, του περισσότερου εξοπλισμού, αλλά και των επιμέρους τεχνολογικών αναβαθμίσεων (π.χ. νέα συστήματα infotainment). Σίγουρα τα καινούρια αμάξια είναι πιο ασφαλή και «συνδεδεμένα» από ποτέ άλλοτε, όμως όλη αυτή η αναβάθμιση μαζί με άλλες συγκυρίες του παρελθόντος (π.χ. προβλήματα στις παραγωγές), έχουν ωθήσει πολύ προς τα πάνω τα ποσά αγοράς τους. Πριν από μια πενταετία για παράδειγμα υπήρχαν πάρα πολλές προτάσεις νέων μοντέλων μέχρι το βατό ποσό των 15.000 ευρώ. Τώρα αποτελούν «είδος» υπό εξαφάνιση, αφού πρόκειται για μόνο δύο, αλλά και αυτά όχι για πολύ καιρό ακόμα.

Kia Picanto

Το Kia Picanto ΜΥ 2024 είναι το οικονομικότερο σε τιμή καινούργιο αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Εκκινεί από 14.790 ευρώ (με την έκπτωση των 500 ευρώ) στην εισαγωγική έκδοση 1.0 MPi 67 hp LX Inmotion 4S. Ωστόσο, το απόθεμα είναι περιορισμένο λόγω της έλευσης του ανανεωμένου Picanto ΜΥ 2025. Αυτό ξεκινά από 16.790 ευρώ με εξοπλισμό που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- όλα τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, οθόνη πολυμέσων 8 ιντσών, ψηφιακό πίνακα οργάνων, κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, το Kia Connect για έλεγχο εξ αποστάσεως κ.λπ. Το βασικό Picanto ΜΥ 2024 διαθέτει τα πολύ απαραίτητα, όπως είναι 6 αερόσακους, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά, αυτόματο άναμμα φώτων, τηλεχειρισμό κεντρικού κλειδώματος και ράδιο με MP3 με χειριστήρια στο τιμόνι. Πολύ σημαντικές παροχές (για το Picanto MY24 και το MY25) αποτελούν τα 5 χρόνια δωρεάν service και η 7ετής εργοστασιακή εγγύηση.

Ο αρχικός 1.000άρης κινητήρας με τα 67 άλογα και τα 96 Nm ροπής είναι επαρκής για το μίνι αμάξωμα του Picanto των 3.595 χλστ. μήκους και βάρους 974 κιλών. Διαθέτει την απαιτούμενη ζωηράδα (0-100 χλμ./ώρα σε 14,6 δλ.), ενώ είναι πολύ οικονομικός σε βενζίνη, με κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες 5,6 λτ./100 χλμ. Επίσης, με εκπομπές CO2 113 γρ./χλμ. μπαίνει καθημερινά στο Δακτύλιο της Αθήνας και ο κάτοχός του δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Μαζί με την εξαιρετική ευελιξία που εμφανίζει στις αστικές διαδρομές, την ευκολία στους χειρισμούς και τους ικανοποιητικούς χώρους για επιβάτες και αποσκευές (255 λτ.), το Picanto είναι ό,τι πρέπει για την πόλη.

Mitsubishi Space Star

Στην τιμή των 14.900 ευρώ, η Mitsubishi προσφέρει το φθηνότερο supermini της αγοράς, Space Star Entry με τον εξής εξοπλισμό: 6 αερόσακους, αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, ηλεκτρικούς καθρέπτες, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και ρυθμιζόμενο σε ύψος τιμόνι. Όμως από τον στάνταρ εξοπλισμό απουσιάζουν κάποια πολύ απαραίτητα στοιχεία, όπως είναι το air condition, το ραδιόφωνο και το κεντρικό κλείδωμα. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι που να μη θέλουν να δώσουν ευρώ παραπάνω, αρκεί να έχουν καινούργιο αμάξι. Πληροφοριακά, το air condition συν Radio CD/MP3, Bluetooth, θύρα USB, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι και πίσω φώτα LED τοποθετούνται στη δεύτερη έκδοση Inform Plus, η οποία κοστίζει 16.770 ευρώ. Λίγα λεφτά και πάλι για τα νέα δεδομένα των καινούργιων μικρών αυτοκινήτων.

Ανεξαρτήτως επιπέδου εξοπλισμού, το Mitsubishi Space Star εφοδιάζεται με το 3κύλινδρο 1.200άρη κινητήρα απόδοσης 71 ίππων και 102 Nm ροπής. Με το χειροκίνητο 5τάχυτο κιβώτιο προσφέρει 0-100 χλμ./ώρα σε 14,1 δλ. και τελική 167 χλμ./ώρα. Η Mitsubishi ανακοινώνει μεικτή κατανάλωση 5,0 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 113 γρ./χλμ. (μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, ελεύθερη κίνηση στο Δακτύλιο). Το Space Star των 3.845 χλστ. μήκους είναι το μικρότερο αμάξι στην κατηγορία των supermini, γεγονός που εκτιμάται στην πόλη, λόγω άριστης ευελιξίας και ευκολίας στο παρκάρισμα. Παρά τις κόμπακτ διαστάσεις του χωράει στο εσωτερικό του τέσσερα άτομα κανονικού αναστήματος. Βέβαια για τις αποσκευές θα γίνουν παραχωρήσεις, αφού τα 235 λίτρα του πορτ μπαγκάζ είναι λιγότερα και από μίνι μοντέλων.

Get it on Google Play Download on the App Store