Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε η ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία. Το Nissan Sunny κατασκευαζόταν στο Βόλο, η NAMCO προσέφερε το Pony και φυσικά, η ΕΛΒΟ δέσποζε ως το διαμάντι της εγχώριας βιομηχανίας εν συνόλω.
Ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ, ως θυγατρική της αυστριακής Steyr, και κατασκεύαζε (αρχικά κάνοντας απλή συναρμολόγηση, με σταδιακά αυξανόμενο ποσοστό εγχώριας κατασκευής εξαρτημάτων) φορτηγά, άρματα, τρακτέρ και κινητήρες της αυστριακής εταιρείας στην Ελλάδα. Το 1986, οι Αυστριακοί μεταβίβασαν τις μετοχές τους στο ελληνικό δημόσιο, με την εταιρία να κρατικοποιείται και να μετονομάζεται σε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε. (ΕΛΒΟ Α.Β.Ε.).
Διαβάστε επίσης: Με τεχνολογία NASA το ελληνικό hypercar «Χάος»
Οι εγκαταστάσεις στη Σίνδο παραμένουν από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας έκταση 270.000 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτοντας Κέντρο Δοκιμών Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας, που χρησιμοποιεί έναν από τους μεγαλύτερους ανηχοϊκούς θαλάμους στα Βαλκάνια, αλλά και πίστα δοκιμών αρμάτων μάχης. Παράλληλα, ο εξοπλισμός αξιοποιεί υπερσύγχρονα μέσα όπως πρέσες κοπής laser, CNC κέντρα κατεργασίας και φρεζαρίσματος, εγκαταστάσεις σκλήρυνσης μετάλλου απολύπανσης και αποσκωρίασης κλπ.
Επί δεκαετίες, η ΕΛΒΟ κατασκεύαζε σχεδόν τα πάντα που κυκλοφορούσαν στον Ελληνικό Στρατό, διατηρώντας συνεργασία με τις Mercedes, AMG, Hummer, MAN, Iveco, Steyr και Oshkosh. Τα θρυλικά Στάγιερ, που οδηγήσαμε και μας μετέφεραν κατά τη διάρκεια της θητείας μας, αλλά και οι «Καναδέζες» προήλθαν από ελληνικά χέρια. Μαζί με αυτά, χιλιάδες αστικά λεωφορεία, πούλμαν, πυροσβεστικά οχήματα και παντός είδους στρατιωτικά οχήματα, όπως τα LEOPARD και LEONIDAS φέρουν το σήμα και την τεχνογνωσία της ΕΛΒΟ, παραμένοντας ακόμα σήμερα σε υπηρεσία. Και δεν μιλάμε μόνο για τις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για αυτές των Κύπρου, Αλβανίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Σιγκαπούρης, Υεμένης και πολλών ακόμα.
Όπως για όλο τον βιομηχανικό κλάδο, όμως, αποδείχτηκε πως και η ΕΛΒΟ είχε ημερομηνία λήξης. Τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών της εταιρίας., καθώς και η διαχείριση, πέρασαν στη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, και μετά από πολλά σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη το όνομα του επιχειρηματία, ο όμιλος Μυτιληναίου αποχώρησε και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Β.Ε. επέστρεψε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου.
Διαβάστε επίσης: Νέο ελληνικό hypercar 3.000 ίππων ονόματι Apeiron!
Στο μεσοδιάστημα -το 2001– είχε παρουσιάσει ένα πρωτότυπο, ονόματι Aletis, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει το επόμενο Pony. Σχεδιασμένος από τον Pininfarina και βασισμένος στο VW Lupo, ο «Αλήτης» είχε τον 1.400άρη των 75 ίππων κάτω από το καπό. Εννοείται, δεν προχώρησε ποτέ σε στάδιο πέραν του πρωτοτύπου.
Η επιχείρηση τέθηκε τον Φλεβάρη του 2014 σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κουβαλώντας υποχρεώσεις της τάξεως των 85,4 εκατ. ευρώ και σωρευμένες ζημίες 170,3 εκατ. ευρώ. Η τελευταία ενημέρωση ήταν τον περασμένο Φλεβάρη, όταν ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της ΕΛΒΟ, η γερμανική Krauss-Maffei, κατασκευάστρια μεταξύ άλλων και των αρμάτων μάχης Leopard, η Ισραηλινή Plasan και η ομοεθνής κρατική Rafael Advanced Defense Systems, η νοτιοαφρικανική Paramount, η ιταλική Ferrovie dello Stato, μητρική της Trenitalia, αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είναι ο 4ος διαγωνισμός που αφορά την ΕΛΒΟ, τα τελευταία 3 χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Ποιος θα αντικαταστήσει τα Στάγιερ και Mercedes;
Θα παρατηρήσατε πως στην περιγραφή των εγκαταστάσεων της ΕΛΒΟ, χρησιμοποιήσαμε παροντικό χρόνο. Και αυτό γιατί, θεωρητικά, η φίρμα συνεχίζει να λογίζεται ως ενεργή. Υπάρχει επίσημος ιστότοπος, που αναφέρει κανονικά τα προς πώληση οχήματα και τον αριθμό εργαζομένων, που καταγράφεται στα 375 άτομα. Ωστόσο, υπάρχει πληροφορία ότι έχει γίνει μετάταξη 200 εργαζομένων και θα γίνει σε άλλους 77, ενώ στο εργοστάσιο έχουν παραμείνει περίπου 20 άτομα. Πρακτικά, λοιπόν, η μοναδική εταιρία που έχει μείνει να θυμίζει πως κάποτε στην Ελλάδα κατασκευάζαμε αυτοκίνητα, περιμένει απλά τα καλώδια της μπαταρίας, για να ξαναπάρει μπροστά. Ευχόμαστε ολόψυχα, να συμβεί το ταχύτερο δυνατό.