Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο τα φώτα του αυτοκινήτου μας για να «επικοινωνήσουμε» κατά κάποιον τρόπο με άλλους οδηγούς. Τι θέλουμε όμως να πούμε όταν «παίζουμε» τα φώτα στους άλλους; Τι λέει ο Κ.Ο.Κ.; Τις παραπάνω ερωτήσεις λοιπόν θα απαντήσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο μας, ξεκινώντας φυσικά με το τι λέει ο Κ.Ο.Κ.
Δείτε ακόμη: Ξεθάμπωμα των φαναριών με τρεις τρόπους (+video)
Σύμφωνα λοιπόν με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατά τo άρθρο 36, παράγραφος 3, «απαγορεύεται, κατά τη συνάντηση με όχημα που έρχεται αντίθετα, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων ή η εναλλαγή της χρήσης τους κατά μικρά χρονικά διαστήματα». Αυτό λοιπόν είναι όπως το ορίζει ο Κ.Ο.Κ., το «παίξιμο» των φώτων σε άλλους οδηγούς και αυτή η πράξη τιμωρείται με πρόστιμο 80 ευρώ
Δείτε ακόμα: Πως και γιατί ο κινητήρας χάνει την απόδοσή του
Πότε όμως μπορούμε και μας επιτρέπεται να το κάνουμε αυτό; Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. «οι οδηγοί αυτοκινήτων οχημάτων μπορούν τη νύκτα, αντί ηχητικών προειδοποιήσεων, να δίνουν τις φωτεινές προειδοποιήσεις, όπως περιγράφονται στην πιο πάνω παράγραφο, προκειμένου να προειδοποιήσουν τον προπορευόμενο οδηγό».
Δείτε ακόμα: Σωστό ή λάθος το φρενάρισμα με τον κινητήρα;
Στη θεωρία λοιπόν απαγορεύεται να παίζει ο οδηγός τα φώτα σε όποιον κινείται αντίθετα, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. Παρόλα αυτά η πράξη είναι λίγο διαφορετική, καθώς πολλές φορές ανάβουμε τα φώτα για να παραχωρήσουμε προτεραιότητα σε κάποιον που έρχεται αντίθετα ή για να του επιστήσουμε την προσοχή (για παράδειγμα να τον ειδοποιήσουμε πως μας τυφλώνουν τα φώτα του).
Διαβάστε επίσης: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας; (+video)
Εσείς «παίζετε» τα φώτα στους άλλους οδηγούς και αν ναι, για ποιο λόγο; Για να παραχωρήσετε προτεραιότητα, για να τον προσπεράσετε, για να του επισημάνετε κίνδυνο ή για να τον ειδοποιήσετε για μπλόκο που υπάρχει παρακάτω;