Μηχανικοί της Opel ήδη ασχολούνται με την εξέλιξη ενός μελλοντικού συστήματος φωτισμού με τεχνολογία παρακολούθησης ματιού. Πρόκειται για μία τρίτη γενιά συστήματος προσαρμοζόμενου φωτισμού, που θα λανσαριστεί σε συνέχεια του συστήματος bi-xenon AFL με τις 10 λειτουργίες φωτισμού και του αναμενόμενου LED matrix light.
Σε αντίθεση με ισχυρά συστήματα του είδους που απαιτούν πέντε έως δέκα κάμερες, αρχικά χρησιμοποιήθηκε μία απλή διαδικτυακή κάμερα (webcam) η οποία ‘σάρωνε’ μύτη και τα μάτια, για την ανίχνευση κίνησης. Αν και αυτή η τεχνική πετύχαινε αρκετά καλό έλεγχο προβολέων μέσω παρακολούθησης ματιού, ο υπολογισμός δεδομένων εξακολουθούσε να είναι χρονοβόρος και αργός. Μια πιο σύγχρονη κάμερα μπορεί να ‘σαρώνει’ την κίνηση των ματιών του οδηγού πάνω από 50 φορές το δευτερόλεπτο στο ημίφως και στο σκοτάδι, ενώ οι ενεργοποιητές των προβολέων αντιδρούν άμεσα, εκτελώντας οριζόντιες και κάθετες ρυθμίσεις.
Μόνο ένα πρόβλημα παρέμενε άλυτο. Στην πράξη, τα μάτια του οδηγού απόλυτα φυσικά και ασυναίσθητα εστιάζουν από το ένα σημείο στο άλλο. Επομένως, εάν οι προβολείς ήταν ελεύθεροι να ακολουθούν με ακρίβεια αυτή την κίνηση, η δέσμη θα κινούνταν σπασμωδικά. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα η Opel δημιούργησε έναν προηγμένο αλγόριθμο καθυστέρησης που διασφαλίζει ομαλή κίνηση της δέσμης, ενώ το σύστημα λειτουργεί τέλεια με οποιονδήποτε οδηγό.
Η Opel ήδη προσφέρει την τρέχουσα γενιά φωτιστικών σωμάτων AFL+ σε μεγάλη ποικιλία μοντέλων (Mokka, Cascada, Zafira Tourer, Astra και Insignia). Παράλληλα ολοκληρώνεται το LED matrix light με αντιθαμβωτική λειτουργία μεγάλης σκάλας, μεγαλύτερη ακρίβεια και βελτιωμένη ικανότητα προσαρμογής.