Προσοχή στο κόλπο με το 50ευρω στο παρμπρίζ

Πόσο ονειρικά θα ξεκίναγε η μέρα μας, αν βρίσκαμε ένα 50ευρω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας; Βγαλμένο από τη φαντασία, καλύτερο από τον καλύτερο καφέ, η πραγμάτωση ενός ουτοπικού σεναρίου. Αυτή είναι και η λέξη-κλειδί: «ουτοπικό». Διότι κανένας, μα κανένας όμως, δεν πρόκειται να αφήσει 50άρικο ή 100άρικο στους υαλοκαθαριστήρες μας, υπό κανονικές συνθήκες.

Υπό κάποιες άλλες συνθήκες, ωστόσο, όπως όταν μας έχουν βάλει στο μάτι κλέφτες, μπορεί να δούμε αυτή την -φαινομενικά ευχάριστη- έκπληξη στο παρμπρίζ μας. Αν «ψαρώσουμε» βέβαια, μόνο ευχάριστη δεν θα είναι η συνέχεια. Τι γίνεται, λοιπόν, με τον κόσμο που μοιράζει 50ευρα; Καταρχάς, το προφανέστατο: είναι πλαστά. Σκοπός είναι ένας και μοναδικός: να δούμε το χαρτονόμισμα, να σταματήσουμε και να κατέβουμε από το αυτοκίνητο. Άπαξ και γίνουν και τα τρία, τότε αυτός που έβαλε το πλαστό 50άρι ή 100άρι στον καθαριστήρα αρπάζει την ευκαιρία και είτε «ψειρίζει» πράγματα από μέσα (πορτοφόλι, τσάντα, κινητό κλπ), είτε -στο χειρότερο δυνατό σενάριο- μπαίνει στη θέση του οδηγού και κλέβει το αυτοκίνητο!

Τα χαρτονομίσματα, κοντολογίς, αποτελούν αντιπερισπασμό. Οι επιτήδειοι ποντάρουν στο ευχάριστο σοκ και την πρεμούρα του να πιάσεις τα χρήματα, πριν τα πάρει ο αέρας, οπότε αναγκαστικά σταματάς και κατεβαίνεις. Εννοείται ότι εδώ δεν κάνεις μια «τσακ» με τους υαλοκαθαριστήρες, όπως όταν βρίσκεις φυλλάδια. Αν, λοιπόν, κάνεις πως την «πατάς», τότε έρχονται κρυφά οι κλέφτες και σου κάνουν τη μέρα μαύρη. Προφανώς παρακολουθούν, οπότε αν πάρεις το 50άρι πριν μπεις στο αυτοκίνητο δεν κάνουν καμία κίνηση, στοχεύοντας στο επόμενο υποψήφιο θύμα.

Η τακτική αυτή πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική και δεν άργησε να έρθει στην Ευρώπη, με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπου έχουν σημειωθεί και σοβαρά περιστατικά με τραυματισμούς σε περιπτώσεις που οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους οδηγούς. Δράστες, δε, οι οποίοι συνήθως φέρουν κάποιου είδους όπλο ή αντικειμένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο, αυξάνοντας κατακόρυφα το δείκτη επικινδυνότητας των σκηνικών. Συνεπώς τεράστια προσοχή και μην τρέφουμε αυταπάτες, σε όσο δυσχερή οικονομική κατάσταση κι αν βρισκόμαστε. Κανείς δεν πρόκειται να μας αφήσει δωράκια στο παρμπρίζ, λες κι είμαστε σε παράλληλο σύμπαν που μοιράζουν λεφτά αντί για φυλλάδια.

Get it on Google Play Download on the App Store