Πολλά έχουμε ακούσει σχετικά με τους ιμάντες χρονισμού και τις καδένες χρονισμού, καθώς μεταξύ άλλων έχουν φτάσει στα αυτιά μας και καταγγελίες από ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν σε συνεργείο για αλλαγή ιμάντα για να ανακαλύψουν αργότερα πως είχαν καδένα.
Δείτε ακόμη: Πώς να δεις αν ένα μεταχειρισμένο ήταν πλημμυρισμένο
Φυσικά για πολλούς εκεί έξω αυτά είναι «κινέζικα» και είναι λογικό. Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν αν ο κινητήρας του αυτοκινήτου τους έχει ιμάντα ή καδένα χρονισμού. Εμείς λοιπόν θα σας πούμε πιο κάτω τα συν και τα πλην του ιμάντα και της καδένας, καθώς και πώς να δείτε τι από τα δύο έχει το αυτοκίνητό σας.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Και τα δύο ανταλλακτικά κάνουν την ίδια δουλειά. Συνδέουν τον στροφαλοφόρο άξονα με τους εκκεντροφόρους άξονες προκειμένου να ανοιγοκλείνουν οι βαλβίδες (εισαγωγής και εξαγωγής) με συγκεκριμένο ρυθμό.
Στην εποχή μας οι εταιρείες χρησιμοποιούν και τις δύο λύσεις, αναλόγως μοντέλου και κινητήρα. Μπορεί για παράδειγμα ένα μοντέλο να έβγαινε 1.6 λτ. με ιμάντα και στη νέα του γενιά να έχει καδένα. Η επιλογή του ιμάντα έχει στα συν της την πιο ήσυχη και με λιγότερους κραδασμούς λειτουργία, αλλά θέλει αλλαγή κάθε 100.000 χλμ. περίπου.
Από την άλλη η καδένα (αλυσίδα που θυμίζει αυτή των ποδηλάτων ή των μοτοσυκλετών) μπορεί να κάνει περισσότερο θόρυβο και να παράγει κάποιο κραδασμό, δεν χρειάζεται όμως ποτέ αλλαγή (αρκεί φυσικά ο ιδιοκτήτης να φροντίζει για την αλλαγή λαδιού και φίλτρου λαδιού στα προβλεπόμενα διαστήματα).
Πως όμως βλέπουμε αν ένα αυτοκίνητο που έχουμε ή μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε (μεταχειρισμένο για παράδειγμα) έχει ιμάντα ή καδένα; Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε το καπό και να κοιτάξουμε στο άκρο του κινητήρα. Αν εκεί δούμε μια πλαστική προέκταση, μετά το τέλος του μπλοκ του μοτέρ τότε θα πρέπει να ξέρουμε πως εκεί μέσα βρίσκεται ο ιμάντας χρονισμού. Αν το μπλοκ του μοτέρ δεν συνοδεύεται από πλαστικό πλαίσιο στην άκρη του, τότε έχει καδένα στο εσωτερικό του.
Διαβάστε επίσης: Πατάμε το κουμπί όταν «δένουμε» το χειρόφρενο;
Για να δείτε και στην πράξη πως γίνεται ο διαχωρισμός δεν έχετε να δείτε στο video πιο κάτω, από το 45ο δευτερόλπετο και έπειτα, πως ξεχωρίζει ο κινητήρας του Toyota RAV4 με ιμάντα χρονισμού (το αριστερό αυτοκίνητο στο video – timing belt στα αγγλικά) από αυτόν του Toyota RAV4 με καδένα χρονισμού (το δεξί αυτοκίνητο στο video – timing chain στα αγγλικά).