Τι κάνει αυτό το εξάρτημα στο νέο Hyundai Kona;

Το νέο Hyundai Kona άλλαξε σε μεγάλο βαθμό από το προγενέστερο μοντέλο και αυτό φαίνεται με την πρώτη κιόλας ματιά. Εκτός από το ότι διαφέρει σχεδιαστικά και υιοθετεί μια πιο φουτουριστική σχεδίαση, μεγάλωσε αισθητά και σε διαστάσεις, αγγίζοντας τα μικρομεσαία SUV. Παράλληλα αναβαθμίστηκε σημαντικά σε τεχνολογία, ενώ διαθέτει στάνταρ πολλά συστήματα ασφαλείας.

Στην «ομπρέλα» του Hyundai SmartSense ανήκουν στάνταρ -μεταξύ άλλων- 7 αερόσακοι, αυτόματη έκτακτη πέδηση με ανίχνευση πεζών και δικύκλων, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, σύστημα οδήγησης στο μέσον της λωρίδας, υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα και το Driver Status Monitor (DSM). Αυτό βρίσκεται στο πάνω μέρος της κολόνας του τιμονιού (κάποιοι ίσως θυμούνται εκεί πολύ παλιά το διακόπτη των αλάρμ) και με πολύ απλά λόγια είναι μια κάμερα που παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση του οδηγού στο τιμόνι. Το DSM χρησιμοποιεί την εσωτερική κάμερα του οχήματος για να αναλύσει το πρόσωπο του οδηγού και σε περίπτωση υπνηλίας ή απροσεξίας, να τον ειδοποιήσει ή να επέμβει, εάν κριθεί απαραίτητο για λόγους ασφαλείας.

Είναι μια τελείως διαφορετική και πιο εξελιγμένη τεχνολογία από το σύστημα Driver Attention Warning, το οποίο εμφανίζει ένα φλυτζάνι καφέ στον πίνακα οργάνων, μόνο ύστερα από πολύωρη οδήγηση. Το DSM χρησιμοποιεί αισθητήρες υπέρυθρης κάμερας και βλέπει τα μάτια του οδηγού αν για παράδειγμα αρχίζουν και κλείνουν από τη νύστα, ακόμα και όταν φοράει γυαλιά ηλίου. Εξετάζει παράλληλα αν ο οδηγός έχει στραμμένο το βλέμμα του αλλού και έχει αποσπάσει την προσοχή του από το δρόμο. Το πώς λειτουργεί το DSM, μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Get it on Google Play Download on the App Store