Ρομπότ σηκώνουν τους παράνομους από παντού (+video)

Τα παράνομα παρκαρισμένα και τα εγκαταλελειμμένα οχήματα είναι δυο από τις μεγαλύτερες πληγές των πόλεων. Η ήδη δύσκολη περιήγηση στον αστικό ιστό, ένεκα αυξημένης κυκλοφορίας και στενών χώρων, γίνεται βουνό από εκείνους που παρκάρουν σε γωνίες, ράμπες και διπλές σειρές, ενώ η ταλαιπωρία εύρεσης θέσης παρκαρίσματος εντείνεται από τους παρατημένους καταληψίες. Η λύση που έρχεται στο μυαλό όλων είναι ο γερανός, αλλά ούτε αυτός μπορεί να πάει παντού. Τα στενά, οι μονόδρομοι, τα κλειστά πάρκινγκ (βλέπε θέσεις αναπήρων και ηλεκτρικών) και οι λοιπές «ομορφιές» στο κλεινόν άστυ δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε τόσο μεγάλα οχήματα, οπότε αρκετές φορές οι γερανοί απλά δεν μπορούν να πάνε εκεί που βρίσκεται η παρανομία. Τι τα έχουμε τα ρομπότ και την τεχνολογία, όμως;

Μια γαλλική εταιρία ονόματι Multitract έχει εξελίξει ένα χρησιμότατο ρομποτικό όχημα, που συνδυάζει κλαρκ και γερανό σε ένα. Το Eastract, όπως ονομάζεται, είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο ερπυστριοφόρο, η βασική λειτουργία του οποίου βασίζεται στην πτυσσόμενη πλατφόρμα και τις ασφάλειες που αυτή έχει στις άκρες της. Το Eastract καταφθάνει κοντά στο απρόσιτο σημείο όπου βρίσκεται το παράνομα παρκαρισμένο, εγκαταλελειμμένο ή ακινητοποιημένο λόγω βλάβης όχημα, με γερανό. Το φορτηγό δεν μπορεί να προσεγγίσει το αυτοκίνητο, οπότε η απομάκρυνσή του ανατίθεται στο πολύ πιο συμπαγές και ευέλικτο ρομπότ.

Ο οδηγός του γερανού ελέγχει το Eastract με τηλεχειριστήριο. Όταν το ρομπότ βρεθεί σε απόσταση «βολής», η πλατφόρμα χαμηλώνει και σιγά σιγά μπαίνει κάτω από τους τροχούς του οχήματος. Οι ασφάλειες μπαίνουν και αυτές σταδιακά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακινητοποίηση του τετράτροχου ενόσω θα βρίσκεται στον αέρα. Οι ερπύστριες περνούν το Eastract κάτω από το όχημα, μέχρι που τελικά το σηκώνουν όλο και παίρνουν το δρόμο για την πλάτη του γερανού, όπου το ξεφορτώνουν. Στο παρακάτω video βλέπουμε ένα Range Rover Evogue με χαλασμένο κιβώτιο, που δεν μπορούσε να το περισυλλέξει ο γερανός τόσο λόγω έλλειψης χώρου, όσο κυρίως γιατί είχαν «κλειδώσει» οι τροχοί από το μηχανικό πρόβλημα.

Το Eastract μπορεί να σηκώσει μέχρι 2.500 κιλά, οπότε κάνει για τα περισσότερα θερμικά SUVs της αγοράς. Για τα θηριώδη ηλεκτρικά (ή τα τεράστια pick up των Αμερικανών, καλή ώρα), που ξεπερνούν πολλές φορές τους 2,7 τόνους, υπάρχει το μεγαλύτερο TowTrack XL των 3.500 κιλών ωφέλιμου φορτίου και δυνατότητα «φιλοξενίας» μεταξονίων μέχρι 4.700 χλστ.

Get it on Google Play Download on the App Store