Η αεροδυναμική supercar της Ford Mustang (+video)

H νέα Mustang μπορεί να μη συνιστά σχεδιαστική επανάσταση σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο κάτω από το αμάξωμα κρύβει πολλή δουλειά από τη Ford. Προηγμένα ηλεκτρονικά, κινητήρες που συνδυάζουν απόδοση με χρηστικότητα, αλλά και αεροδυναμική που θα ζήλευε κάθε supercar.

Για την εξέλιξη της S650, και ιδίως της κορυφαίας έκδοσης Dark Horse, το «Μπλε Οβάλ» έκανε εγκαίνια στην ολοκαίνουργια και υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα, στο Μίσιγκαν. Το Rolling Road Wind Tunnel δεν είναι απλά μια ακόμα εγκατάσταση όπου τεράστιοι ανεμιστήρες «δέρνουν» το αμάξωμα με ριπές αέρα, αλλά χρησιμοποιεί συνδυαστικά έναν κινούμενο διάδρομο που προσομοιώνει την κίνηση του αυτοκινήτου στο οδόστρωμα. Η Mustang, εν προκειμένω, δεν στέκεται ακίνητη και αφήνει τον αέρα να τη χτυπά, αλλά είναι και σαν να κινείται προς αυτόν. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια είναι που κάνει όλη τη διαφορά, καθώς οι δοκιμές παίρνουν τη μορφή real life οδήγησης.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν, είτε μιλάμε για αεροδυναμική αντίσταση, κάθετη δύναμη, θορύβους κλπ., αφορούν καταστάσεις που προσεγγίζουν με μεγάλη πιστότητα την πραγματική οδήγηση. Ο διάδρομος και η σήραγγα μπορούν να προσομοιώσουν ταχύτητες μέχρι 322 χλμ./ώρα (200 μίλια/ώρα), επιτρέποντας στους αεροδυναμιστές βέλτιστο fine tuning στο αμάξωμα και τα αεροδυναμικά βοηθήματα. «Περάσαμε περίπου 250 ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα αναπτύσσοντας τη νέα Mustang, περιλαμβανομένης της Dark Horse», σχολιάζει ο επικεφαλής αεροδυναμιστής των Mustang και Bronco, Jonathan Gesek. «Η αεροδυναμική της Mustang Dark Horse, μαζί με αρκετούς άλλους παράγοντες, έχουν δημιουργήσει την πιο ικανή μη Shelby ‘Stang για χρήση πίστας, που παράλληλα μπορεί να κυκλοφορήσει κανονικά στο δρόμο».

Η Ford υποστηρίζει ότι οι νέες εγκαταστάσεις αεροδυναμικής εξέλιξης θα βοηθήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία στην επιτάχυνση της διαδικασίας σχεδιασμού οχημάτων, καθώς μπορεί να προσομοιώσει δοκιμές δρόμου σε εσωτερικό χώρο. Ο διάδρομος χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα με πέντε ιμάντες, το οποίο διευκολύνει τους μηχανικούς στην προσομοίωση σεναρίων πραγματικής οδήγησης, δίχως το αυτοκίνητο να χρειάζεται δοκιμές στο δρόμο. Κάτι που μειώνει τόσο το χρόνο εξέλιξης, όσο κυριότερα το κόστος

Get it on Google Play Download on the App Store