Το τιμόνι είναι το χειριστήριο του αυτοκινήτου που έρχεται ο οδηγός σε ποιο άμεση και συνεχή επαφή, αφού με αυτό κατευθύνονται οι τροχοί και ορίζεται η επιθυμητή πορεία. Ωστόσο, στο μέλλον θα αποτελεί ένα διακοσμητικό αξεσουάρ λόγω της αυτόνομης οδήγησης. Μέχρι τότε όμως και όταν όλα τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν από μόνα τους, ας δούμε πως δουλεύει το σύστημα διεύθυνσης.
Δείτε ακόμη: Σωστό ή λάθος το φρενάρισμα με τον κινητήρα;
Πίσω από την στεφάνη του τιμονιού, υπάρχει η κολόνα του τιμονιού. Με την περιστροφή της (όταν δηλαδή ο οδηγός γυρίζει το τιμόνι) μεταφέρει την κίνηση μέσω ελικοειδούς γραναζιού σε έναν οδοντωτό άξονα, κάθετα τοποθετημένο ως προς την κολόνα του τιμονιού (βλ. παρακάτω βίντεο).
Δείτε ακόμα: Πως και γιατί ο κινητήρας χάνει την απόδοσή του
Αυτή είναι μία πάρα πολύ απλή και κατανοητή εξήγηση της λειτουργίας του τιμονιού, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία που παρεμβάλλονται από το τιμόνι ως τους τροχούς, μέχρι αυτοί να στρίψουν. Συγκεκριμένα ο οδοντωτός κανόνας κινεί ημίμπαρα και ακρόμπαρα και έτσι παίρνουν την επιθυμητή κλίση οι εμπρός τροχοί.
Δείτε ακόμα: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας και το καλοκαίρι;
Φυσιολογικά το τιμόνι είναι αρκετά «βαρύ», που σημαίνει ότι θέλει αρκετή δύναμη για να στρίψουν οι τροχοί, ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο. Πολλοί θα το έχετε βιώσει στα παλιά αυτοκίνητα που δεν είχαν υποβοήθηση. Η αρχή έγινε με το υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης. Αυτό «ελάφρυνε» πολύ το τιμόνι, βελτιώνοντας έτσι την άνεση, αφού μπορούσε να στρίψει με ελάχιστη δύναμη. Το υδραυλικό τιμόνι έχει μία αντλία παροχής υγρού μέσα σε ένα κύκλωμα και με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου και ενός εμβόλου το υγρό αυτό ασκεί πίεση προς τον οδοντωτό κανόνα, πολλαπλασιάζοντας έτσι την δύναμη που ασκεί ο οδηγός στο τιμόνι.
Δείτε ακόμα: Γιατί στο «κλικ» της αντλίας σταματάμε; (+video)
Ακολούθησε το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα διεύθυνσης, όπου η αντλία παροχής υγρού δεν παίρνει κινητική ενέργεια από τον ιμάντα που είναι συνδεδεμένος στον κινητήρα, αλλά από ηλεκτρικό μοτέρ.
Η τελευταία εξέλιξη αφορά το ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης. Αισθητήρες συλλέγουν τις εντολές που δίνει ο οδηγός μέσω του τιμονιού και τις στέλνουν ακαριαία στο ηλεκτρικό μοτέρ. Αυτό με την σειρά του αναλαμβάνει να κινεί ανάλογα την κολόνα του τιμονιού και συνεπώς τους τροχούς. Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει επικρατήσει πλέον, καθώς δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στη λειτουργία του κινητήρα. Σε πολλά αυτοκίνητα η υποβοήθηση είναι μεταβλητή, που σημαίνει ότι σε χαμηλές ταχύτητες το τιμόνι είναι ελαφρύ για να διευκολύνει τους ελιγμούς, ενώ σε γρήγορους ρυθμούς βαραίνει για να παρέχει καλύτερη αίσθηση στον οδηγό.
Δείτε ακόμα: Γιατί δεν αφήνουμε το πόδι στον συμπλέκτη (+video)