Έτσι δουλεύει ο κομπρέσορας (+video)

Η αύξηση του αέρα που εισέρχεται στον θάλαμο καύσης ενός αυτοκινήτου είναι ο μοναδικός τρόπος για να αυξήσεις την απόδοσή του χωρίς να μεταβάλλει την χωρητικότητά των κυλίνδρων του. Και για να γίνει αυτό, να αυξηθεί δηλαδή η εισροή αέρα στους θαλάμους καύσης υπάρχουν αρκετοί τρόπο, μεταξύ των οποίων και ο κομπρέσορας.

Δείτε ακόμη: Έτσι δουλεύει το τούρμπο (+video)

Ο κομπρέσορας, όπως και το τούρμπο άλλωστε, συμπιέζει τον αέρα εισαγωγής στους θαλάμους καύσης του μοτέρ. Πως γίνεται όμως αυτό; Ουσιαστικά μιλάμε για ένα σύστημα γραναζιών τα οποία φροντίζουν μέσω ενός ιμάντα που αναλαμβάνει την κίνησή τους, να στροφιλίζουν την φτερωτή του κομπρέσορα, η οποία με τη σειρά της διοχετεύει περισσότερο αέρα στο μοτέρ. Ο μηχανικός υπερσυμπιεστή (κομπρέσορας με άλλα λόγια), προσφέρει δύναμη από το ρελαντί, καθώς η φτερωτή του είναι συνδεδεμένη κατευθείαν πάνω στο στρόφαλο του κινητήρα και έτσι με το που τίθεται σε λειτουργία το μοτέρ, αυτομάτως λειτουργεί και ο κομπρέσορας. Αυτό όμως είναι και το μεγάλο του μειονέκτημα, καθώς η σύνδεση κομπρέσορα και κινητήρα δημιουργεί αυξημένες τριβές και περισσότερες απώλειες. Πράγμα απαγορευτικό όπως έχουν διαμορφωθεί τα σημερινά δεδομένα στην αυτοκίνηση με τις εξαιρετικά αυστηρές εκπομπές ρύπων.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αντηλιακές μεμβράνες

Πιο κάτω στο video μπορούμε να δούμε ακριβώς πως δουλεύει ο κομπρέσορας της μοτοσυκλέτας Kawasaki H2, που δεν έχει καμία διαφορά από αυτόν που θα συναντήσουμε και σε ένα αυτοκίνητο. Θυμηθείτε όπως πάντα να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους στο youtube (αν σας δυσκολεύουν τα αγγλικά) και την μετάφραση στα ελληνικά.

Get it on Google Play Download on the App Store