Στις δυο παραβάσεις «καίγεσαι»: Τι λέει ο νέος Κ.Ο.Κ.;

Τέλος στους κατά συρροή παραβάτες θέλει να βάλει μια νέα διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία αναμένεται να προστεθεί άμεσα από την ανάλογη τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το νέο αυτό μοντέλο συνέτισης των παράνομων οδηγών, που προέκυψε έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του Υπουργού, Γιάννη Οικονόμου, με ιθύνοντες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι υπότροποι συγκεκριμένων παραβάσεων θα τιμωρούνται αυτόματα με αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος.

Συγκεκριμένα 6 είναι τα «φάουλ» που αν γίνουν δυο φορές, στερούν τη δυνατότητα παρουσίας στους δρόμους με ίδιο όχημα. Η παραβίαση του «STOP» και του ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα/επιθετική οδήγηση, η οδήγηση στη Λ.Ε.Α., η χρήση κινητού τηλεφώνου και το διπλοπαρκάρισμα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της επιτήρησης. Όποιος οδηγός συλλαμβάνεται να διαπράττει δυο από τα ανωτέρω (να περάσει με κόκκινο, για παράδειγμα, και να διπλοπαρκάρει), αυτομάτως χάνει δίπλωμα και άδεια. Το σκεπτικό πίσω από την αυστηρή τιμωρία της υποτροπής σε διαφορετικής φύσης παραβάσεις, έγκειται τόσο στη συμμόρφωση των παραβατών όσο και στην ανάπτυξη συλλογικής σκέψης για την προστασία των χρηστών του δρόμου.

Το Υπουργείο βάζει στο στόχαστρο οδηγικές παρανομίες που θέτουν δυνητικά σε κίνδυνο όλους τους χρήστες, περιλαμβανομένων πεζών και ποδηλατών (εξ ου και η παρουσία του διπλοπαρκαρίσματος, φερ’ ειπείν). Στις συσκέψεις τέθηκε και το θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησησης στους δρόμους της Αττικής, με προτεραιότητα στον πολύπαθο Κηφισό. Για το φλέγον αυτό ζήτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΕΜΠ, αναπληρωτή Καθηγητή, Κωνσταντίνο Κεπαπτσόγλου, προκρίνοντας ως λύση -μεταξύ άλλων- την ενημέρωση των οδηγών μέσω smartphone για τυχόν τροχαία περιστατικά (κάτι σαν το 112, δηλαδή)

Ταυτόχρονα ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με άμεση επιστροφή 50 αστυνομικών στην Τροχαία και αξιοποίηση-ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών επιτήρησης, αρχικά σε κεντρικούς δρόμους και μεγάλες οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου. Βάσει της ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως ορίζοντας εφαρμογής του σχεδίου τοποθετείται η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, ενόψει της οποίας μάλιστα έχει προβλεφθεί ο έλεγχος της σήμανσης κοντά στις σχολικές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθούν αν υπάρχουν τυχόν ελλείψεις ή αν χρειάζονται κυκλοφοριακές αλλαγές (μονοδρομήσεις, χάραξη διαβάσεων κλπ).

Get it on Google Play Download on the App Store