H Google θα ρυθμίζει τα φανάρια της Αθήνας

Όποιος έχει βρεθεί και έχει οδηγήσει στον Κηφισό, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη Λεωφόρο Κηφισίας ή ευρύτερα στο κέντρο της Αθήνας σε ώρες αιχμής, αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει η οδήγηση. Η Περιφέρεια Αττικής έχει την υψηλότερη πληθυσμιακή πυκνότητα στην Ελλάδα με 3,8 εκατομμύρια από τα 10,64 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Από αυτούς, 3,15 εκατομμύρια ζουν στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, καθιστώντας την ένα από τα χειρότερα μέρη στην Ελλάδα για τους οδηγούς, παρουσιάζoντας μεγάλες καθυστερήσεις παρά τις σχετικά μικρές αποστάσεις. Χρειάζεται να οπλιστείς με πολλή υπομονή και ψυχραιμία μιας και για να καλύψεις αποστάσεις λίγων χιλιομέτρων, ενδέχεται να χρειαστείς κάτι παραπάνω από ώρα! Ο αμερικανικός κολοσσός Google, για καλή μας τύχη, προσφέρεται να βοηθήσει, ρυθμίζοντας τα φανάρια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση των ελληνικών αρχών, η περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται με την Google σε ένα φιλόδοξο έργο. Το CNN Greece αναφέρει πως ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης θα οριστικοποιήσει σύντομα τη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Google θα χρησιμοποιήσει δεδομένα από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και δορυφόρους για να παρακολουθεί τις συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και να προσαρμόζει ανάλογα τα φανάρια. Θα μπορεί δηλαδή, σε πραγματικό χρόνο να ρυθμίσει τη διάρκεια των κόκκινων και των πράσινων φαναριών. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση στοχεύει στην άμβλυνση της συμφόρησης και στη βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας στην περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να κινούνται πιο ομαλά τις ώρες αιχμής και ελαχιστοποιώντας τον χρόνο παραμονής στο δρόμο.

Σύμφωνα με τον Κίμωνα Λογοθέτη, Σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, η συνεργασία με την Google για τη διαχείριση των φωτεινών σηματοδοτών θεωρείται ένα από τα πιο κρίσιμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή της Google θα βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια των εκτιμώμενων ωρών άφιξης και τις προτάσεις εναλλακτικών διαδρομών στους Χάρτες Google, προς όφελος των οδηγών που πλοηγούνται στην Αθήνα. Οι τοπικές αρχές αναμένεται να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης ημερομηνίας έναρξης, τις επόμενες ημέρες. Συν τοις άλλοις,  η Αθήνα έχει αρχίσει να πειραματίζεται με έξυπνες κάμερες φωτεινών σηματοδοτών που χρησιμοποιούν τεχνολογία για να πιάνουν οδηγούς που παραβιάζουν τους κόκκινους σηματοδότες.

Get it on Google Play Download on the App Store