Έρχεται Fuel Pass 3 και επιδότηση αντλίας για ντίζελ

Με τις τιμές των καυσίμων να μη σταματούν την ανοδική τους πορεία, οι κρατικές ελαφρύνσεις είναι μονόδρομος για την τσέπη των καταναλωτών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ετοιμάζοντας την τρίτη εκδοχή του Fuel Pass και την επαναφορά της επιδότησης αντλίας για το ντίζελ κίνησης.

Όπως αναφέρει το CNN.gr, η επίσημη ανακοίνωση για το Fuel Pass 3 δεν απέχει παρά λίγες ημέρες, καθώς η καλή πορεία των κρατικών εσόδων δημιουργεί το δημοσιονομικό περιθώριο για την επέκταση του βοηθήματος – «βάλσαμο». Ο τρίτος κύκλος επιδότησης θα ακολουθεί το μοντέλο του Fuel Pass 2, με επιδότηση από 65 έως 85 ευρώ για τα ΙΧ και από 45 έως 55 ευρώ για τα δίκυκλα, με bonus 15 ευρώ για όσους επιλέξουν να λάβουν τα χρήματα μέσω ψηφιακής κάρτας, αντί για κατάθεση σε προσωπικό λογαριασμό. Τα ποσά εκτιμάται πως θα αφορούν κατανάλωση τριών μηνών και οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο των 30.000 ευρώ ετησίως, με επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας Fuel Pass 2, όσοι πολίτες δεν έχουν προχωρήσει ήδη στην εξαργύρωση της σε κάποιο πρατήριο καυσίμων.

Στο φλέγον ζήτημα του πετρελαίου κίνησης, τώρα, που έχει φτάσει στο πρωτοφανές σημείο του να ξεπερνά την τιμή της αμόλυβδης, η επιστροφή της επιδότησης στην αντλία (η κατάργηση της οποίας προκάλεσε χαμό στην τιμολόγηση του ντίζελ) έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι «οι αυξήσεις στο ντίζελ έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα» διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση μετράει τις δυνατότητες «και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το ντίζελ κίνησης». Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα, ίσως από τις αρχές Νοεμβρίου, σε επιδότηση, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου. Αυτό που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί είναι αν η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης θα παραμείνει στα 15 λεπτά το λίτρο, ή θα είναι υψηλότερη. Κύκλοι από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν βάσιμες πιθανότητες, ακόμα και για  20 – 25 λεπτά/λίτρο.

Για να έχουμε ένα δείγμα της απίστευτης κατάστασης με το πετρέλαιο κίνησης, αρκεί να αναφέρουμε πως χθες η μέση πανελλαδική τιμή του διαμορφώθηκε στα 2,143 ευρώ/λίτρο, την ώρα που η απλή αμόλυβδη «έκλεινε» στα 2,028 ευρώ/λίτρο και η 100άρα στα 2,225 ευρώ/λίτρο.

Get it on Google Play Download on the App Store