62% πάνω το φυσικό αέριο αλλά και πάλι συμφέρει

Από τη μεγάλη άνοδο στις τιμές των καυσίμων δεν θα μπορούσε να μη ξεφύγει και στο φυσικό αέριο κίνησης, όμως παρόλα αυτά παραμένει πιο συμφέρον από τη βενζίνη, το πετρέλαιο και το υγραέριο.

Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία πωλούνταν στην τιμή των 0,834€/λτ., ενώ εδώ και λίγες μέρες έχει σκαρφαλώσει στα 1,35€/λτ. (με επιδοτήσεις), αύξηση που ισοδυναμεί με +62%. Ακόμα και με αυτή την τιμή, ένα αυτοκίνητο CNG με πραγματική κατανάλωση 4-5 κιλά/100 χλμ., κοστίζει στον οδηγό του περίπου 5-7 €/100 χλμ. Ενδεικτικά, σε ένα βενζίνης με 8 λτ./100 χλμ. το κόστος είναι κοντά στα 16 €/100 χλμ. Σχετικά με την ανατίμηση, η Fisikon εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Αγαπητοί πελάτες,

Το FISIKON επιθυμεί να ενημερώσει όλους τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη μετακίνησή τους, ότι από 05/04/2022, η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στα ιδιόκτητα πρατήρια της εταιρείας θα ανέλθει σε 1,35 ευρώ/κιλό.

Στη  νέα τιμή πώλησης του φυσικού αερίου περιλαμβάνεται η επιδότηση – έκπτωση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 40€/MWh ή 0,60€/kg περίπου και επιπλέον ειδική έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 10€/MWh ή 0,15€/kg περίπου επί της καθαρής αξίας προς όλους τους καταναλωτές.

Ήδη από 01/01/2022 στην τιμή πώλησης του φυσικού αερίου έχει συμπεριληφθεί η επιδότηση – έκπτωση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 30€/MWh ή 0,45€/kg περίπου για τον Ιανουάριο και 20€/MWh ή 0,30€/kg περίπου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο) προς όλους τους καταναλωτές.

Το FISIKON και η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαβεβαιώνουν τους καταναλωτές ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια συγκράτησης των τιμών και απορρόφησης της σημαντικής αύξησης του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου κίνησης στα ιδιότητα πρατήρια της εταιρείας να είναι στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Παρά τη σημαντική αύξηση στην τιμή προμήθειάς του, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι μακράν το πιο οικονομικό καύσιμο σε σχέση με τα υπόλοιπα (βενζίνη, πετρέλαιο & υγραέριο) και συνεπώς, η εξοικονόμηση χρημάτων που απολαμβάνει ο χρήσης του Fisikon στην παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει να στηρίζει τον καταναλωτή σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ενώ παράλληλα, διευρύνει συνεχώς το δίκτυο πρατηρίων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή και την προστασία του περιβάλλοντος.»

Get it on Google Play Download on the App Store