«Τσιπαρισμένο» Toyota GR Yaris 291 HP πάει φυσέκι

Το πιο «καυτό» Toyota Yaris όλων των εποχών αλλά και το πιο δυνατό μικρό hot hatch, δεν είναι άλλο από το κορυφαίο GR Yaris. Το μικρό ιαπωνικό αυτοκίνητο μπορεί να έχει κάποια κοινά στοιχεία με το απλό 1.000άρι Yaris των 72 ίππων, ωστόσο είναι ουσιαστικά ένα άλλο αυτοκίνητο, τόσο εξωτερικά όσο και στα μηχανικά του μέρη και το πλαίσιο.

Καταρχήν, το GR Yaris έχει 3θυρο αμάξωμα, που δεν έχει άλλο Yaris. Επίσης, από τη μέση και πίσω βασίζεται στην πλατφόρμα GA-C που χρησιμοποιούν τα μοντέλα Corolla και C-HR, γι’ αυτό είναι πολύ πλατύ και διαθέτει αναρτήσεις με διπλά ψαλίδια (αντί ημιάκαμπτο άξονα).

Το μυώδες μικρό αυτοκίνητο των 1.280 κιλών κινεί το πανίσχυρο 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ των 1.6 λτ., απόδοσης 261 ίππων στις 6.500 σ.α.λ. και με ροπή 360 Nm στις 3.000-4.600 σ.α.λ. Σε συνδυασμό με το μηχανικό κιβώτιο των 6 ταχυτήτων, επιταχύνει στο 0-100 χλμ./ώρα σε 5,5 δλ. και η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 χλμ./ώρα. Σημαντικό ρόλο στην οδική του συμπεριφορά παίζει και η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση GR-FOUR με τις τρεις επιλογές (Track, Sport και Normal).

Το συγκεκριμένο GR Yaris που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο να «τελικιάζει» την Autobahn έχει δεχτεί επεμβάσεις στον εγκέφαλο από την Race Chips και αποδίδει 291 ίππους με 433 Nm ροπής. Διαφορές σε επιδόσεις δεν αναφέρονται σε σχέση με το εργοστασιακό, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο επιταχύνει με πολύ γραμμικό τρόπο και φτάνει ιδιαίτερα εύκολα υψηλές ταχύτητες, έως την τελική του.

Παρακολουθείστε παρακάτω το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store