Audi A1 Quattro 600HP δεν αφήνει λάστιχο για δείγμα (+video)

Το Audi A1 δεν είναι γνωστό για τις hot hatch περγαμηνές του, ούτε για τα ράλλυ. Κάπως άδικο για τον Βενιαμίν του Ίνγκολσταντ, καθότι διατηρεί παρουσία και στα δυο σκέλη. Η -περιορισμένης παραγωγής- έκδοση 2.0 TFSI Quattro της πρώτης γενιάς, συνδύαζε 256 ίππους και τετρακίνηση σε ένα πακέτο 1.300 κάτι κιλών, για μια επιτάχυνση 5,7 δλ. στο 0-100 χλμ./ώρα και τελική 245 χλμ./ώρα. Και μιλάμε για 2012, όχι για τα σημερινά «πιστόλια» που έχουν εξελιχθεί hot και mega hatches.

Οι Γερμανοί πρόσεξαν με την ονοματολογία και κράτησαν μακριά το «S1», προς αποφυγή ιερόσυλων συνδέσεων με τον θρύλο του Group B. Μόνο ένας τρόπος υπήρχε να γίνει το «Α», «S»: ένα αγωνιστικό A1 600 ίππων. Και αυτό ακριβώς συνέβη, για τις ανάγκες του πρωταθλήματος Rallycross! Το S1 RX δημιουργήθηκε από τη σουηδική EKS RX, ιδιοκτησίας του γνωστού και μη εξαιρετέου Mattias Ekström. Του οδηγού που επί σχεδόν 20 χρόνια (2001-2018) έτρεχε με την ABT στο DTM, χαρίζοντας δυο πρωταθλήματα στην Audi (2004, 2007). Ο Σουηδός αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο «ράλλυ πίστας», όπως τιτλοφορείται το Rallycross, με τη δική του ομάδα και, φυσικά, αυτοκίνητα των τεσσάρων κύκλων.

Το A1 επιλέχθηκε το 2014 (και πήρε τον τίτλο το 2016), και εν συνεχεία μεταλλάχτηκε σε ένα αγωνιστικό υπερ-όπλο 600 ίππων. Ο 2.0λιτρος τετρακύλινδρος τούρμπο επιμελήθηκε δεόντως από τους μηχανικούς της EKS, φτάνοντας σε σημείο να παράγει (όπως και όλα τα κτήνη του World Rallycross) τα δίπλα άλογα από τα WRC της εποχής! Η τετρακίνηση, το 6άρι σειριακό και το launch control είχαν ως αποτέλεσμα ιλιγγιώδη νούμερα επιτάχυνσης, ιστορικού επιπέδου. Τα αυτοκίνητα του πρωταθλήματος WRX έχουν μετρηθεί μέχρι στα 1,5-1,6 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, ξεπερνώντας με άνεση ακόμα και τα μονοθέσια της Formula 1. Όπως αποδεικνύει το S1, ωστόσο, δεν είναι μόνο καταιγιστική επιτάχυνση η υπόθεση. Εξίσου πανεύκολα μπορούν να εξαϋλωθούν όλα τα ελαστικά, μέσα από hardcore πλαγιολισθήσεις που αφήνουν το κοινό εκστασιασμένο.

Get it on Google Play Download on the App Store