Το πιο high tech τροχόσπιτο που πάει και μόνο του

 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά σε πολλά πράγματα, αλλά η ρυμούλκηση δεν είναι ένα από αυτά. Όχι επειδή δεν μπορούν, αλλά επειδή το επιπλέον βάρος και η αεροδυναμική αντίσταση από ένα τροχόσπιτο κάνουν την αυτονομία να πέφτει με ραγδαίο ρυθμό. Η Silicon Valley έχει και εδώ την απάντηση, με το πιο τεχνολογικά προηγμένο τροχόσπιτο στον πλανήτη.

Το Pebble Flow δεν μοιάζει με κανένα τρέιλερ που κυκλοφορεί, ούτε πάνω ούτε κάτω από το περίβλημα. Η προσοχή στην αεροδυναμική λεπτομέρεια φτάνει μέχρι τους τροχούς, που διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα καλύμματα. Τα φιμέ κρύσταλλα είναι θερμομονωτικής τεχνολογίας, κρατώντας είτε τη ζέστη είτε τη δροσιά στην καμπίνα και απαιτώντας λιγότερη χρήση του συστήματος κλιματισμού, άρα και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Μια ενέργεια για την τροφοδοσία του οποίου φροντίζει το ίδιο, καθώς εξοπλίζεται με μπαταρία 45 kWh. Η κυριότερη λειτουργία τους, ωστόσο, είναι άλλη. Και έχει να κάνει με τα τεκταινόμενα στους τροχούς.

Στις δυο άκρες που φροντίζουν για την κίνησή του, το Pebble Flow διαθέτει ισάριθμους ηλεκτροκινητήρες. Το δικινητήριο Active Propulsion Assist System, όπως ονομάζεται, βοηθά το αυτοκίνητο στη ρυμούλκηση του τροχόσπιτου και αφαιρεί μεγάλο από το έργο του, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση. Όφελος που αφορά και οχήματα με θερμικούς κινητήρες, αλλά όπως καταλαβαίνουμε μεγιστοποιείται στα EVs. Όχι μόνο αυτό, αλλά το Flow μπορεί να κινηθεί και εντελώς μόνο του! Όταν φτάσει στον κάμπινγκ, για παράδειγμα, μπορεί να αποκολληθεί από το αυτοκίνητο και να ελιχθεί μόνο του στο χώρο, αυτο-παρκάροντας σε στενά σημεία δίχως την ανάγκη για δύσκολες μανούβρες από τον οδηγό! Αντιστοίχως όταν έρθει η ώρα της επιστροφής, εντοπίζει τον κοτσαδόρο και συνδέεται κατά μόνας απαιτώντας μόνο ασφάλιση από το ανθρώπινο χέρι – κι όλα αυτά, ακόμα και μέσω εφαρμογής smartphone!

 

Πέρα από τη μπαταρία, που τροφοδοτεί και τις συσκευές στο εσωτερικό, το Pebble Flow διαθέτει φωτοβολταϊκά στην οροφή και ανάκτηση ενέργειας που βοηθά στην αναπλήρωση του επίπεδου ενέργειας, μέχρι να συνδεθεί σε φορτιστή (AC/DC και wallbox). Στο εσωτερικό, τα πανοραμικά παράθυρα του Flow παρέχουν θέα 270 μοιρών στο τοπίο, ενώ ένα κρεβάτι queen-size Murphy και ένα μετατρέψιμο κρεβάτι τραπεζαρίας παρέχουν αρκετό χώρο για να κοιμηθούν τέσσερα άτομα. Υπάρχει επίσης αφαιρούμενη επαγωγική εστία, φούρνος μικροκυμάτων και κανονικό ψυγείο, καθώς και ντους με τουαλέτα πλήρους μεγέθους.

Δεν είναι όλα ιδανικά πλασμένα, πάντως. Καταρχάς, η συγκέντρωση τόσης τεχνολογίας ανεβάζει την ένδειξη της ζυγαριάς στα 2.800 κιλά. Συνεπώς χρειάζεται ένα αυτοκίνητο ικανό να τραβήξει σχεδόν 3 τόνους, ώστε να αξιοποιηθούν τα προσόντα του Pebble Flow. Δεύτερο, και ακόμα κυριότερο, το κόστος. Οι τιμές ξεκινούν από τις 109.000 δολάρια για την απλή έκδοση, ξεπερνώντας τις 125.000 για αυτή με το Active Propulsion Assist System.

Get it on Google Play Download on the App Store