To Kia EV9 νίκησε τους Γερμανούς στην έδρα τους

Το κορυφαίο στην γκάμα ηλεκτρικό SUV της Kia, το EV9, επιλέχθηκε στην κατηγορία «Luxury» στο διαγωνισμό του Γερμανικού Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2024, όπου περιλαμβάνονται όλα τα μοντέλα με βασική τιμή άνω των 70.000 ευρώ. Μια κατηγορία όπου αν μη τι άλλο οι γερμανικές μάρκες έχουν ισχυρή παρουσία. Το νέο Kia EV9 επικράτησε έναντι 9 ανταγωνιστικών μοντέλων που διαγωνίστηκαν, εντυπωσιάζοντας την 27μελή κριτική επιτροπή του βραβείου «Γερμανικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024» (GCOTY). Το Kia EV9 είναι το δεύτερο Kia που διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία, ακολουθώντας τα βήματα του πολυβραβευμένου Kia EV6, που είχε ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2022.

«Ως η νέα ναυαρχίδα της Kia, το EV9 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της μάρκας μας σε κορυφαίο πάροχο ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με το εξαιρετικά μεταβλητό και ευρύχωρο εσωτερικό του, την εντυπωσιακή σχεδίαση και την τεχνολογία εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης, θέτει νέα πρότυπα στην κατηγορία των SUV», δήλωσε ο Won-Jeong Jeong, Πρόεδρος της Kia Europe. «Είμαστε πολύ περήφανοι που το EV9 ανακηρύχθηκε «Γερμανικό Πολυτελές Αυτοκίνητο της Χρονιάς» πριν ακόμη λανσαριστεί, καθώς είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Kia και η στρατηγική της για την ηλεκτροκίνηση αναγνωρίζονται και βραβεύονται από ειδικούς της γερμανικής βιομηχανίας».

Στο διαγωνισμό GCOTY, που διεξήχθη για έκτη φορά φέτος, μια κριτική επιτροπή 27 ειδικών δημοσιογράφων δοκίμασε και αξιολόγησε συνολικά 48 νέα μοντέλα. Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες: «Compact», «Premium» και «Luxury» καθώς και «New Energy» και «Performance». Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει πλέον τον γενικό νικητή από τους πέντε καλύτερους στην κατηγορία, στις αρχές Οκτωβρίου.

Το EV9 είναι το μεγαλύτερο μοντέλο της Kia που προσφέρεται στην Ευρώπη μέχρι σήμερα. Όπως και το EV6, βασίζεται στην ηλεκτρική πλατφόρμα E-GMP (Electric-Global Modular Platform) με τεχνολογία εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης 800 volt, δίνοντάς του μία από τις καλύτερες επιδόσεις φόρτισης στην κατηγορία του. Υπό ιδανικές συνθήκες, η μπαταρία 99,8 kW μπορεί να ανακτήσει αυτονομία έως και 239 χιλιόμετρα σε μόλις 15 λεπτά φόρτισης.

Το ηλεκτρικό SUV διατίθεται με κίνηση στους πίσω τροχούς και κινητήρα απόδοσης 204 PS με πλήρως ηλεκτρική αυτονομία έως και 541 χιλιόμετρα ή ως τετρακίνητο όχημα με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες συνολικής απόδοσης 384 PS και αυτονομία 497 χιλιόμετρα. Η τετρακίνητη έκδοση AWD προσφέρεται και στη σπορ έκδοση GT-line, η οποία επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα σταματά στα 200 χλμ./ώρα.

Η βασική έκδοση του μοντέλου με κίνηση στους πίσω τροχούς προσφέρεται με μια ολοκληρωμένο στάνταρ εξοπλισμό που περιλαμβάνει διχρωμίες καθισμάτων από τεχνητό δέρμα, αυτόματο έλεγχο κλιματισμού τριών ζωνών, πορτμπαγκάζ ελεγχόμενο από αισθητήρα, ηλεκτρικά αναδιπλούμενες  πλάτες της τρίτης σειράς καθισμάτων, αυτόματες λαβές θυρών, λειτουργία V2L για χρήση της μπαταρίας ως πηγή ενέργειας, αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων και -πρεμιέρα της Kia- ψηφιακό κλειδί αυτοκινήτου (Digital Key 2.0). Επιπλέον, η έκδοση GT-line εφοδιάζεται με διπλούς προβολείς LED, αυτόματης εστίασης δέσμης φωτός, κάμερα περιμετρικής προβολής Blind View Monitor (BVM), υποβοήθηση αποφυγής σύγκρουσης σε τυφλό σημείο (BCA) και  Remote Smart Parking Assist 2, υποβοήθηση παρκαρίσματος εξ αποστάσεως.

Get it on Google Play Download on the App Store