Το ηχοσύστημα-«Kia XCeed» της Bentley Batur

Τα δωδεκακύλινδρα σύνολα οδεύουν σταθερά προς εξαφάνιση. Ένας από ένας καταργούνται οι V12, ενώ στο ίδιο μονοπάτι βαδίζει το μοναδικό μπλοκ που βάζει τους κυλίνδρους σε διάταξη W. Ο W12 της Bentley μας αποχαιρετά με την Batur, η οποία διαθέτει πλήθος στοιχείων πολυτέλειας και τεχνολογίας. Ένα εξ αυτών είναι και το ηχοσύστημα, που ξεπερνάει σε τιμή ακόμα και crossover σαν το Kia XCeed!

Οι Βρετανοί εξέλιξαν το σύνολο «Naim by Mulliner» για την τελευταία τους W12, προικίζοντας την καμπίνα της Batur με ένα συναυλιακού επιπέδου ηχοσύστημα. Έχουμε και ακούμε: 20 ηχεία, 6 twitter, 2 woofer, 1 subwoofer, 9 μεσαία και 2 ενισχυτές μπάσων. Οι κώνοι στα μεσαία και τα twitter έχουν εξελιχθεί αποκλειστικά από τη Focal για τη Batur, ενώ τόσο η Focal όσο και η Naim επένδυσαν πάνω από 10.000 ώρες στην εξέλιξη του εν λόγω ηχοσυστήματος, ενσωματώνοντας 56 διαφορετικές καινοτομίες και πατέντες σε αυτό.

Η Bentley δεν κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά ειδικοί του ήχου που δοκίμασαν την ακουστική του συνόλου αναφέρουν πως πρόκειται -με διαφορά- όχι μόνο για το καλύτερο ηχοσύστημα σε αυτοκίνητο παραγωγής, αλλά για μια δημιουργία που -σε συνδυασμό με την εξαιρετική μόνωση της καμπίνας- κοντράρει ευθέως τα καλύτερα home theaters! Όπως πολύ εύκολα αντιλαμβανόμαστε, ένα τέτοιο ICE (in car entertainment) κοστίζει. Αν το συνδυάσεις με Bentley, και δη μια που ξεκινά από τα 1.95 εκατ. ευρώ προ φόρων, δεν σου προκαλεί έκπληξη ότι φτάνει σε τιμή πλούσια εξοπλισμένα C-SUV.

Tα Naim by Mulliner «ντάπα-ντούπα» θέλει άλλες 25.000 λίρες επιπλέον των 1,65 εκατ. που ζητάει η Bentley, καθότι πρόκειται για στοιχείο προαιρετικού εξοπλισμού. Οι 25.000 λίρες ισοδυναμούν με 29.208 ευρώ, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε κόστος υψηλότερο του Kia XCeed 1.5T 160PS, στην έκδοση GT-Line κιόλας! Στις 28.990 ευρώ τοποθετείται η τιμή του χειροκίνητου (εδώ η δοκιμή του με το 7άρι DCT), αφήνοντάς σου «κάβα» και 220 ευρώ για βενζίνες.

Η Batur είναι η μοναδική Bentley με τον ισχυρότερο κινητήρα στα 104 χρόνια της φίρμας, καθότι ο 6.0 W12 twinturbo παράγει 750 ίππους και 1.000 Nm ροπής. Η  παραγωγή θα περιοριστεί στις 18 μονάδες , αλλά ακόμα και να υπάρχει περίσσευμα 1,7 εκατ. ευρώ δεν μπορείτε να την αγοράσετε. Ο λόγος; Sold out εδώ και αρκετούς μήνες.

Get it on Google Play Download on the App Store