Θεσπέσιο restomod πρώην αγωνιστικής Integrale (+video)

Τα restomods της Lancia Delta Integrale συνεχίζουν δυναμικά, όμως αυτή τη φορά δεν έχουμε την αναβίωση της πολιτικής έκδοσης. Εδώ έχουμε μια πλήρως εκσυγχρονισμένη και εκπολιτισμένη εκδοχή της Deltona, που συμμετείχε κανονικά στο Group A!

Η Maturo Stradale, όπως ονομάζεται, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο restomod της αγωνιστικής Delta Integrale, κατάλληλα μεταποιημένου για χρήση δρόμου. Η Maturo Competition Cars είναι μια ολλανδική εταιρία που ειδικεύεται στις αναπαλαιώσεις Lancia και άλλων rally cars, δουλεύοντας εδώ και 5 χρόνια στο project της αναγέννησης Integrale με βάση τα σημερινά στάνταρ. Η Stradale βασίζεται στην Integrale 16V Gr. A, αλλά το σασί της ενισχύεται με πάνω από 250 επιπλέον σημεία συγκόλλησης προς βελτίωση της στρεπτικής ακαμψίας. Στη συνέχεια το πλαίσιο καθαρίζεται με αμμοβολή και εξοπλίζεται με ένα ενσωματωμένο roll cage, που κάνει ακόμα πιο άκαμπτη την κατασκευή.

Το εξωτερικό κομμάτι αναλαμβάνει ένα πλήρως ανθρακονημάτινο αμάξωμα, που εξοικονομεί 50 κιλά σε σχέση με εκείνο της Delta Gr. A. Το συνολικό βάρος περιορίζεται στα μόλις 1.190 κιλά, καθιστώντας τη Stradale 140 κιλά ελαφρύτερη από την Delta Integrale Evo! Βάρος που κινείται από πολλή περισσότερη δύναμη τόσο από την Evo, όσο και την αγωνιστική Delta. Ο 2.0λιτρος τετρακύλινδρος τούρμπο Lambredi έχει αναβαθμιστεί εκ βάθρων, με νέα κυλινδροκεφαλή, εκκεντροφόρους, βαλβίδες, πιστόνια, μπιέλες, μπεκ και τούρμπο. Η μέγιστη πίεση πλέον ανέρχεται στα 1,8 bar (από 1,2) και διευκολύνεται από το ανασχεδιασμένο δίδυμο πολλαπλής εισαγωγής – εξάτμισης, οδηγώντας σε μια ισχύ που αγγίζει τα 400 άλογα στις 5.500 σ.α.λ. και 500 Nm ροπής στις 3.500-6.000 σ.α.λ.!

Με αναλογία κιλών ανά ίππο στο 2,97 και τέτοια δυναμική, εξυπακούεται πως ανάρτηση, φρένα και σύστημα μετάδοσης έχουν επίσης βελτιωθεί. To στήσιμο επωφελείται από ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, που ρυθμίζονται τόσο σε θέμα σκληρότητας όσο και ύψους. Τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις (Rally, Race και Highway) προσφέρουν διαφορετικούς συνδυασμούς απόσβεσης και απόστασης από το έδαφος, συνοδευόμενες από δισκόφρενα προέλευσης Delta Gr. A. Δίσκοι 330 χλστ. εμπρός και 282 χλστ. πίσω κρύβονται στις 17άρες ζάντες EVO Corse, όμως επειδή μιλάμε για αγωνιστικό σύστημα πέδησης δεν υπάρχει υδραυλική υποβοήθηση! Η ισχύς μεταφέρει σε όλους τους τροχούς μέσω νέων μπλοκέ διαφορικών εμπρός-πίσω και ενισχυμένου 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, που προαιρετικά προσφέρεται με την 1η κάτω (dogleg) και ίσια γρανάζια, για ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ράλλυ.

Στο εσωτερικό συναντάμε ανθρακονημάτινα μπάκετ της Sparco και ταμπλό από το ίδιο υλικό, που εμπνέεται από εκείνο της αγωνιστικής Delta. Ξεχωρίζει το κουμπί «Juha», που απορρέει από τον Juha Kankkunen και τα 2 πρωταθλήματά του με την Deltona (1987 και 1991). Η λειτουργία του, πάντως, παραμένει κρυφή από τη Maturo. Οι Ολλανδοί προσφέρουν την επιλογή τοποθέτησης μπάκετ καθισμάτων και πίσω, στην τετραθέσια διάταξη της Stradale. Διαφορετικά, οδηγός-συνοδηγός και επιπλέον roll cage.

Είτε με είτε χωρίς κλωβό ασφαλείας πάντως, ένα είναι σίγουρο: η αναγεννημένη και εκπολιτισμένη Integrale είναι ταχύτατη. Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 4,0 δλ. και η τελική ξεπερνά τα 275 χλμ./ώρα, παρόλο το σχετικά κοντό γρανάζωμα της μετάδοσης. Εξίσου σίγουρο είναι το υψηλό αντίτιμο, που τοποθετείται στις 400.000 λίρες (465.100 ευρώ). Η Maturo αναφέρουν πως έχουν στοκ από 2.500+ εξαρτήματα, ικανά να τροφοδοτήσουν -αρχικά- την παραγωγή 10 μονάδων. Ήδη οι Ολλανδοί έχουν δεχθεί 5 παραγγελίες κι άλλες 3 βρίσκονται στο στάδιο της προ-παραγγελίας, με κάθε αυτοκίνητο να χρειάζεται λίγο περισσότερο από 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Το αγγλικό Evo είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το πρώτο εξ αυτών, χαρίζοντάς μας φωτογραφίες για wallpaper και video για χαλαρή ονειροπόληση.

Get it on Google Play Download on the App Store