Ταξίδι στην «εξηλεκτρισμένη» Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια εκτός από τις μοναδικές ομορφιές της, έχει τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον το τελευταίο καιρό και για κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: έχει γίνει ένα «εξηλεκτρισμένο» νησί πρότυπο, έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας. Την επέλεξαν από κοινού ο όμιλος Volkswagen και η Ελληνική Δημοκρατία, με απώτερο στόχο να μετατραπεί σταδιακά σε ηλεκτροκίνητο νησί, με λύσεις ψηφιακής μετακίνησης και πράσινη ενέργεια. Εμείς, ταξιδέψαμε στην Αστυπάλαια για να δούμε από κοντά και να βιώσουμε τη μεγάλη αυτή αλλαγή που γίνεται.

Πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα

Οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας έχουν μπει για τα καλά στο «κλίμα» της ηλεκτροκίνησης, αφού ήδη το 25% αυτών χρησιμοποιούν τακτικά την υπηρεσία ASTYBUS ridesharing. Ο στόλος των astyGO eCars περιλαμβάνει 8 Volkswagen ID.3, 6 ηλεκτρικά σκούτερ MÓ 125 και 6 ηλεκτρικά ποδήλατα Ducati Scrambler. Να σημειωθεί ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αστυπάλαιας ανέρχονται στους 1.334, οι τουρίστες φτάνουν τους 36.000 και στο νησί υπάρχουν 1.500 οχήματα. Συνολικά στην Αστυπάλαια χρησιμοποιούνται 84 ηλεκτρικά οχήματα, από τα οποία τα 51 είναι ιδιωτών και τα υπόλοιπα κοινής ωφέλειας. Ανάμεσα σε αυτά το πρώτο ηλεκτρικό περιπολικό (VW ID.4) και ασθενοφόρο (e-Crafter).

200.000 ηλεκτρικά χιλιόμετρα σε 1 έτος!

Τους τελευταίους 12 μήνες έχουν διανυθεί στην Αστυπάλαια 200.000 χιλιόμετρα από τους πελάτες των ηλεκτρικών οχημάτων, που σημαίνει ότι προστατεύτηκε το περιβάλλον και οι κάτοικοι – τουρίστες από τα καυσαέρια και την ηχορύπανση. Η υπηρεσία ridesharing ASTYBUS αντικατέστησε την παραδοσιακή λεωφορειακή γραμμή, η οποία είχε πολύ περιορισμένη τοπική μεταφορά στην Αστυπάλαια. Σε αντίθεση με τη λεωφορειακή γραμμή, η ASTYBUS λειτουργεί όλο το χρόνο και συνδέει πολλά περισσότερα σημεία στο νησί. Ανάλογα με την εποχή, χρησιμοποιούνται έως και πέντε οχήματα για αυτήν την υπηρεσία. Μέσω της υπηρεσίας κοινής χρήσης οχημάτων astyGO, οι πελάτες μπορούν να νοικιάσουν ηλεκτρονικά αυτοκίνητα από τη Volkswagen καθώς και ηλεκτρονικά σκούτερ από τη SEAT MÓ και ηλεκτρονικά ποδήλατα από τη Ducati. Η κράτηση γίνεται μέσω smartphone με την ενσωματωμένη εφαρμογή astyMOVE.

Πράσινη ενέργεια σε όλη την Αστυπάλαια

Το επόμενο βήμα είναι η ανανέωση του ενεργειακού συστήματος της Αστυπάλαιας, όπου τώρα το νησί τροφοδοτείται κυρίως με ηλεκτρισμό από γεννήτριες ντίζελ, οι οποίες εκπέμπουν έως και 5.000 τόνους CO2 ετησίως. Σταδιακά θα μετατραπεί σε «πράσινο» νησί μέσω της τοπικά παραγόμενης, ανανεώσιμης ενέργειας. Οι ήδη υπάρχουσες μικρότερες ηλιακές μονάδες τροφοδοτούν, μεταξύ άλλων, τον σημερινό ηλεκτρονικό στόλο. Το επόμενο ορόσημο είναι η κατασκευή ενός υβριδικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούμενο από ηλιακό πάρκο ισχύος 3,5 μεγαβάτ και σύστημα αποθήκευσης μπαταριών. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2024 και θα καλύπτει το 100% της ενέργειας του νησιού σε ανάγκες για ηλεκτροκίνηση και έως και το 60% των γενικών ενεργειακών απαιτήσεών του. Μέχρι το 2026, το ενεργειακό σύστημα πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω στο τελικό στάδιο για να καλύπτει το 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης.

80% θετική άποψη για την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια

Το 80% των ανθρώπων στην Αστυπάλαια έχουν θετική άποψη για την ηλεκτροκίνηση και τις υπηρεσίες κινητικότητας. Αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την πρώτη έρευνα στην αρχή του έργου το 2021 και υπογραμμίζει πόσο κρίσιμη είναι η παροχή σχετικών πληροφοριών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες. Η υπηρεσία ridesharing ASTYBUS βαθμολογείται με 97%. Μεταξύ άλλων, εκτιμάται η ευέλικτη χρήση σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι στην Αστυπάλαια, το κόστος είναι καθοριστικός παράγοντας για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η υποδομή φόρτισης, από την άλλη πλευρά, δεν θεωρείται πλέον εμπόδιο. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε δύο κύματα το χειμώνα 2022/23 και το καλοκαίρι 2021, με συνολικά 211 και 221 άτομα να συμμετάσχουν. Η μελέτη διεξάγεται από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ελλάδα) και το Πανεπιστήμιο του Strathclyde (Σκωτία) και θα αξιολογήσει το έργο για αρκετά χρόνια.

Get it on Google Play Download on the App Store