Αν υπάρχει μια εταιρία συνώνυμη του drift, αυτή είναι αναμφίβολα η BMW. Ειδικά οι 3άρες E30 και E36 έχουν μεγαλώσει γενιές στην Ελλάδα, μυώντας τους λάτρεις του τετράτροχου τσιφτετελιού στα μυστικά του χορού.
Ο εκπαιδευτής της βαυαρικής εταιρίας, Stefan Landmann, μας δείχνει πώς να «γυρνάμε» με πισωκίνητο και τετρακίνητο, αξιοποιώντας τις χάρες της M8 Competition και του συστήματος τετρακίνησης M xDrive. Η κορυφαία έκδοση του μεγάλου κουπέ αποδίδει 625 ίππους και 750 Nm από τον 4.4 V8 twinturbo, τροφοδοτώντας είτε τους πίσω είτε όλους τους τροχούς, αναλόγως ρύθμισης στο M xDrive. Στο «2WD» όλη η ισχύς περνά από τον πίσω άξονα, ενώ στο «4WD Sport» αναλαμβάνει μεν η τετρακίνηση, αλλά με περισσότερη κατανομή στα μετόπισθεν.
Διαβάστε επίσης: Το «χαράτσι» 91.000 ευρώ στην τιμή της BMW M8
Ο Landmann εξηγεί πως το ντριφτάρισμα ενός πισωκίνητου, εξαρτάται ως επί το πλείστον από το δεξί πεντάλ. Το γκάζι στρίβει το αυτοκίνητο, με τον οδηγό να καλείται να «πιάσει» την ουρά στην αρχή, αλλά και να την διατηρεί γυρισμένη με τις σωστές δόσεις ανάποδου. Λιγότερο οδηγεί σε τετακέ, περισσότερο σε υπερδιόρθωση.
Στο τετρακίνητο τα πράγματα είναι πιο απλά. Αποσταθεροποίηση του πίσω μέρους με φλικάρισμα (δεξιά κι απότομα αριστερά σε αριστερή στροφή, επί παραδείγματι) και γκάζι, μαζί με στρίψιμο του τιμονιού προς το εσωτερικό της στροφής. Κλειδί εδώ να μην παρασυρθούμε από το ένστικτο και βάλουμε ανάποδο, καθώς ο εμπρός άξονας ισιώνει το αυτοκίνητο. Για αυτό και χρειάζεται «τσίγκλισμα» η ουρά με τιμονιές, ώστε να διατηρείται μια γλυκιά πλαγιολίσθηση με τα τέσσερα και τους εμπρός τροχούς πρακτικά στην ευθεία. Πιο εύκολη διαδικασία από την πίσω κίνηση, αν και χρειάζεται περισσότερα χιλιόμετρα. Οι γωνίες πάντως είναι αισθητά μικρότερες, αν προτεραιότητα αποτελεί το θέαμα.
Δείτε ακόμα: Πώς οδηγούμε γρήγορα αγροτικό χωρίς να τουμπάρουμε; (+video)