Όσοι έχουν οδηγήσει έστω και ελάχιστα σε επαρχιακό δρόμο, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μην έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ταλαιπωρία του προσπεράσματος σε βαρύ όχημα. Τα φορτηγά, οι νταλίκες και τα λεωφορεία αποτελούν πολλές φορές αξεπέραστο εμπόδιο, καθώς σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου είναι εξαιρετικά δυσεύρετο ασφαλές σημείου για προσπέραση.
Δείτε ακόμη: Απίστευτη τεχνολογία της Mercedes με φώτα που μιλάνε! (+video)
Η διαδικασία γνωστή: κίνηση σιγά-σιγά προς τα αριστερά και γρήγορη επαναφορά στην λωρίδα, σε περίπτωση που έρχεται όχημα από απέναντι. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να υπάρχει επαρκές κενό στην κίνηση, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής απόσταση από το προπορευόμενο φορτηγό/λεωφορείο/νταλίκα. Αυτή η ριψοκίνδυνη διαδικασία, στην Αργεντινή κοστίζει μία ζωή ανά ώρα (σημειωτέον, αναλογικά με τον πληθυσμό είμαστε ψηλότερα στον βαθμό θνησιμότητας των τροχαίων ατυχημάτων). Για τον λόγο αυτό η Samsung εξοπλίζει τα φορτηγά διακίνησης των προϊόντων της με ένα πρωτοποριακό σύστημα, που προβάλλει στο πίσω μέρος του τρέιλερ την κίνηση μπροστά από τον τράκτορα!
Η τεχνολογία Safety Truck της Samsung βασίζεται σε μια ενσωματωμένη ασύρματη κάμερα στο εμπρός μέρος, χαμηλά στην μάσκα του φορτηγού, και 4 οθονών στις πόρτες του τρέιλερ. Εκεί οι οδηγοί που ακολουθούν το βαρύ όχημα παρακολουθούν την κίνηση που υπάρχει μπροστά από αυτό, εξαλείφοντας το μειονέκτημα της μηδενικής ορατότητας και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εσφαλμένης εκτίμησης ή μανούβρας προσπεράσματος. Το σύστημα μάλιστα διαθέτει και λειτουργία νυχτερινής οράσεως, κάτι που θα αποδεικνύονταν σωτήριο σε δρόμους μας με ανύπαρκτο, όπως η παλιά Εθνική Αθηνών-Λαμίας.
Διαβάστε επίσης: Το νέο Ford Focus με τεχνολογία μαχητικού αεροσκάφους (+video)
Το Samsung Safety Truck εφαρμόζεται εδώ και 3 χρόνια στην Αργεντινή, όμως πρόσφατα η κορεατική εταιρία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να την επεκτείνει στα φορτηγά της και σε άλλες αγορές. Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη πληροφόρηση για το ποιες θα είναι αυτές, όμως κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και της Λατινικής Αμερικής. Μέρος που να το χρειάζεται περισσότερο από την Ελλάδα, πάντως, δύσκολα θα μπορούσαμε να βρούμε.