Οι νόρμες εκπομπές ρύπων έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση -για να μην πούμε «εχθρό»- που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι συνάδελφοι στο carwow, θέλοντας να διαπιστώσουν επί του πρακτέου κατά πόσο οι αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων WLTP επηρεάζουν τις επιδόσεις των αυτοκινήτων. Για αυτό πήρε δυο Audi RS 3, ένα προ κι ένα μετά WLTP εποχής.
Δείτε ακόμα: Τι είναι το WLTP και που διαφέρει από το NEDC;
Η διαφορά των RS 3 είναι δυο χρόνια, καθώς το ένα είναι μοντέλο του 2017 και το άλλο του ’19. Σε αντίθεση με τα VW Golf R και SEAT Leon Cupra, η απόδοση δεν μειώθηκε για να τα φέρει βόλτα με το WLPT. Αντίθετα, το Ίνγκολσταντ σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή του mega hatch του, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο λογισμικό και το 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S-tronic, αλλά και να προστεθεί φίλτρο μικροσωματιδίων PPF (Petrol Particulate Filter). Τα δυο αυτοκίνητα παρουσιάζουν ταυτόσημη απόδοση, 400 ίππων στις 5.850-7.000 σ.α.λ. και 480 Nm ροπής στις 1.700-5.850 σ.α.λ.
Οι επιδόσεις επίσης δεν ανακοινώνονται με διαφορές, έχοντας κοινό χρόνο στα 4,1 δλ. για την επιτάχυνση των 100 χλμ./ώρα από στάση και την παραδοσιακά ηλεκτρονικά περιοριζόμενη τελική στα 250 χλμ./ώρα. Το βάρος επίσης θα ήταν πανομοιότυπο, στα 1.510 κιλά, αν το προ-WLTP RS 3 δεν διέθετε ηλιοροφή και ο ένας εκ των δυο οδηγών (αυτός που μοιάζει με τον Μήτρογλου) δεν ήταν σαφώς πιο ευτραφής. Για τον λόγο αυτό, οι δυο οδηγοί αλλάζουν αυτοκίνητα.
Διαβάστε επίσης: O Ζιντάν «μαγεύει» με Audi RS 3 Sportback
Για να υπάρχουν ακόμα πιο χειροπιαστά αποτελέσματα, τα δυο Audi πήραν θέση και στα ράουλα του δυναμόμετρου. Μια διαδικασία που αποδείχτηκε αποκαλυπτική, ιδιαίτερα για τον τρόπο απόδοσης της ισχύος και το πόσο αυτή επηρεάζεται από την προσθήκη φίλτρου μικροσωματιδίων.