Τα SUV και ειδικά τα πιο μεγάλα μοντέλα έχουν πολλές φορές μπει στο στόχαστρο διαφόρων οικολογικών οργανώσεων -και όχι άδικα. Είναι αδιανόητο να αγοράσει κανείς ένα θηριώδες τέτοιο όχημα, αυξημένων διαστάσεων και με μεγάλο κινητήρα για να κυκλοφορεί στην πόλη και να καβαλάει πεζοδρόμια.
Δείτε ακόμα: Δοκιμή Mercedes GLA 200 7G-DCT 1.33 λτ. 163 PS
Η Deutsche Umwelthilfe (DUH), η οποία ιδρύθηκε το 1975 και είναι ένας οργανισμός για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, απένειμε το βραβείο «Golden Vulture 2020» (Χρυσό Όρνεο σε μετάφραση) για το πιο οικολογικά παράλογο SUV που κυκλοφορεί στις πόλεις. Μετά από την ψηφοφορία 18.000 καταναλωτών, το μοντέλο που έλαβε τις πιο πολλές ψήφους ήταν η Mercedes GLS.
Τα ιδιαίτερα μεγάλα SUV είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το κλίμα και δεν ταιριάζουν στις πόλεις μας, ανέφερε η DUH. Η Αναπληρώτρια Ομοσπονδιακή Διευθύνουσα Σύμβουλος, Barbara Metz, απένειμε το βραβείο στις 12 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ. μπροστά από την έδρα της Daimler AG στη Στουτγκάρδη. Ένας εκπρόσωπος της Daimler από τη διαχείριση της ασφάλειας του κτηρίου, έλαβε το βραβείο.
Δείτε ακόμα: Mercedes πήρε μπροστά μετά από 16 χρόνια (+video)
Η Mercedes GLS επικράτησε έναντι τεσσάρων άλλων υποψηφίων. Η τελευταία έκδοση της Mercedes-AMG GLS 63 4MATIC+, των 5,21 μ. μήκους και πλάτους 2,16 μ., ζυγίζει 2,6 τόνους όταν είναι άδειο και αποδίδει 634 ίππους, από τον 4.0 λτ. V8 κινητήρα. Η μεικτή εργοστασιακή κατανάλωση είναι 11,9 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι 273 γρ./χλμ. (NEDC) – τρεις φορές περισσότερο από το ισχύον όριο στόλου CO2 της Ε.Ε. για νέα οχήματα.
Τα άλλα υποψήφια μοντέλα για το βραβείο «Golden Vulture 2020» ήταν τα εξής:
- Audi Q7 55 TFSI e quattro
- BMW X7 M50i
- Range Rover Sport SVR
- VW Amarok Aventura
Δείτε ακόμα: «Καμπάνα» 2 δις στη Mercedes για ντίζελ μοτέρ