Ποιες πρωτιές έχει η νέα Skoda Fabia;

H Skoda αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες την εντελώς νέα, τέταρτης γενιάς Fabia, η οποία προσφέρει μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους, αυξημένη άνεση και, χάρη σε προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα υποβοήθησης οδηγού, ακόμη υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η πρώτη Fabia λανσαρίστηκε το 1999 και έκτοτε έχουν πουληθεί περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μονάδες.

Η νέα Fabia έχει αρκετές πρωτιές για το μοντέλο και την κατηγορία γενικότερα, όπου και θα εστιάσουμε. Καταρχήν, είναι η πρώτη Fabia που βασίζεται στην πλατφόρμα MQB-A0 του Volkswagen Group. Το γεγονός αυτό, έχει άμεση επίδραση στις διαστάσεις του μοντέλου. Με μήκος 4,107 μέτρα, πλάτος 1,78 μέτρα, ύψος 1,46 μέτρα και μεταξόνιο 2,564 μέτρα, η νέα Fabia είναι από τα πιο ευρύχωρα μοντέλα στην κατηγορία της.

Οι μηχανικοί της Skoda αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην αεροδυναμική εξέλιξη της νέας Fabia. Σε διάστημα περίπου τεσσάρων χρόνων έγιναν περισσότερες από 3.000 προσομοιώσεις ρευστοδυναμικής, ειδικά για τον σκοπό αυτό. Υιοθετήθηκαν πολυάριθμες καινοτόμες λύσεις, ανάμεσά τους και ενεργά ρυθμιζόμενες περσίδες ροής αέρα στον μπροστινό προφυλακτήρα, για καλύτερη αεροδυναμική παράλληλα με αποτελεσματική ψύξη. Ως αποτέλεσμα, η νέα Skoda Fabia έχει συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) μόλις 0,28, εντυπωσιακά χαμηλότερο από αυτόν του προηγούμενου μοντέλου (0,32). Η νέα Fabia θα είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο στην κατηγορία της, κάτι που αναμένεται να έχει αντίκτυπο τόσο στις επιδόσεις όσο και στη μέση κατανάλωση του μοντέλου.

Για πρώτη φορά, η νέα Fabia θα έχει φωτιστικά σώματα LED, τόσο εμπρός όσο και πίσω, ακόμα και στη βασική έκδοση. Στο πλήρως αναβαθμισμένο εσωτερικό, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων Virtual Cockpit κάνει το ντεμπούτο του στο νέο μικρό μοντέλο της Skoda.

Περνώντας τώρα στου κινητήρες, για πρώτη φορά τοποθετείται ο πιο ισχυρός 1.5 λτ. TSI των 150 ίππων, συνδυασμένος στάνταρ με το 7τάχυτο DSG. Επιπλέον, η νέα Fabia θα εξοπλίζεται με έως 9 αερόσακους, καθώς και με σύστημα ISOFIX για πρώτη φορά και για το κάθισμα του συνοδηγού.

Φυσικά, η Skoda εξοπλίζει τη νέα Fabia με έναν μεγάλο αριθμό Simply Clever εφαρμογών, για κορυφαία χρηστικότητα στην κατηγορία της. Συνολικά 13 νέες λύσεις κάνουν το ντεμπούτο τους στη νέα Fabia, ανεβάζοντας τις συνολικές επιλογές πρακτικών Simply Clever λεπτομερειών στο νέο μοντέλο, στις 43. Ανάμεσά τους, η αναδιπλούμενη πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού, μια ευέλικτη θήκη αποθήκευσης κάτω από το κάλυμμα του χώρου αποσκευών (τέλειος χώρος αποθήκευσης για παλτά ή μπουφάν), μια επιπλέον υποδοχή USB-C στην πίσω πλευρά του κεντρικού καθρέφτη και, για τους πίσω επιβάτες, δύο τσέπες αποθήκευσης smartphone στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων.

Get it on Google Play Download on the App Store