Ποια πρωτιά είχε το Opel Vectra;

Πέρασαν πάνω από 30 χρόνια που η Opel λάνσαρε το πρώτο Vectra, ως τον αντικαταστάτη του Ascona. Το φθινόπωρο του 1988 εμφανίστηκε, αποτελώντας τη βάση για το επαναστατικό Calibra και μένοντας -τρόπον τινά- ενεργό μέχρι την δεκαετία του 2000, μέσα από το Saab 9-5 (στο πάτωμά του βασιζόταν).

Μέχρι το 1995 που αντικαταστάθηκε, το Vectra A κέρδισε πάνω από 20 εθνικά και διεθνή βραβεία, πούλησε 2,5 εκατομμύρια μονάδες πανευρωπαϊκά και απέσπασε μερίδιο αγοράς, που άγγιξε το 20%! Τότε ήταν το πιο επιτυχημένο μοντέλο της Opel, με τεράστια διαφορά από το επόμενο (θέση που παραχώρησε στο Astra G). Εκτός από εμπορικός πυλώνας για το Ρούσελχαϊμ όμως, αποτέλεσε και ένα αυτοκίνητο-ορόσημο σε έναν άλλο τομέα: αυτόν της μετάδοσης.

Διαβάστε επίσης: O διαχρονικός (αερο)δυναμισμός του Opel Calibra

Το Vectra ήταν το πρώτο επιβατηγό Opel, που εφοδιάστηκε με σύστημα τετρακίνησης! Προϊόν συνεργασίας με τη Steyr-Daimler-Puch, το σύστημα έφερε συνεκτικό συμπλέκτη τετρακίνησης που επέτρεπε τη μεταβλητή κατανομή ισχύος στον πίσω άξονα σύμφωνα με τις οδηγικές και οδικές συνθήκες, αλλά και ένα πολύδισκο συμπλέκτη που απομόνωνε τον πίσω άξονα στο φρενάρισμα για άριστη ευστάθεια. Πολύς κόσμος νομίζει πως το Calibra έφερε το 4×4 στην γκάμα της γερμανικής εταιρίας, ή το SUV Frontera, είτε το αγροτικό Campo. Κι όμως, ήταν το οικογενειακό μεσαίο που σύστησε την τετρακίνηση στα Opel. Τον Φλεβάρη του 1989 παρουσιάστηκαν τα 1.8S και 2.0i 4×4 (88 και 115 ίππων αντίστοιχα), με το Calibra να ακολουθεί τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Campo και Frontera δεν εμφανίστηκαν πριν το 1991.

Αρχικά, κορυφαία έκδοση ήταν αυτή με τον 2λιτρο 16βάλβιδο των 150 ίππων και 196 Nm. Συνδυάζονταν με 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο και επιτάχυνε στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 9,5 δλ., με την τελική να φτάνει στα 208 χλμ./ώρα. Το απολύτως κορυφαίο Vectra ωστόσο, ήταν αυτό που διέθετε τον συνδυασμό κινητήρα-μετάδοσης του Calibra Turbo 4×4! Κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, έχοντας τον 2λιτρο τετρακύλινδρο τούρμπο C20LET κάτω από το καπό. Με 204 ίππους και 280 Nm ροπής, πάντα αποκλειστικά με 5άρι χειροκίνητο, επιτάχυνε στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 6,8 δλ. και έφτανε μέχρι τα 240 χλμ./ώρα.

Δείτε ακόμα: 0-315 χλμ./ώρα με Opel Calibra Turbo (+video)

Τη σεζόν του 1994 μάλιστα, το Vectra 2.0 Turbo 4×4 έλαβε την τιμή του να είναι το Safety Car της Formula 1!

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τον ερχομό του Vectra, το μόνο άλλο τετρακίνητο Opel ήταν το φορτηγό Blitz, που έμεινε στην παραγωγή για 45 ολόκληρα χρόνια (1930-1975)!

Διαβάστε επίσης: Ξέρετε τις μυστικές λειτουργίες του Opel Astra; (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store