Ποια είναι τα φορτηγά που μεταφέρουν τα εμβόλια;

Οι εικόνες με τα φορτηγά που μεταφέρουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην Αμερική, κάνουν το γύρο του κόσμου. Πομπώδεις τίτλοι όπως «κονβόι ελπίδας», «η αρχή του τέλους βρίσκεται καθ’ οδόν» και σχετικά τσιτάτα δεσπόζουν στις ειδήσεις, με τις επιβλητικές νταλίκες στα χρώματα εταιριών ταχυμεταφορών σε πρώτο πλάνο. Ποια είναι όμως τα φορτηγά της ελπίδας;

Οι φορείς του αντίδοτου κατά της πανδημίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Freightliner. Συγκεκριμένα, το μοντέλο Cascadia. Από τα πιο δημοφιλή στους δρόμους της Αμερικής (το δικό τους Volvo FH ή Scania R-Series αν προτιμάτε), ταξιδεύει από πολιτεία σε πολιτεία εδώ και 12 χρόνια. Παρουσιάστηκε το 2008 και ανανεώθηκε το 2017, αποκτώντας πιο επιθετική μάσκα, μεγαλύτερο κρεβάτι, ανάγλυφο σχήμα στο καπό, πιο αεροδυναμικούς καθρέπτες και full-LED προβολείς.

 

Δείτε ακόμα: Scania R500 ρίχνει καρότσες σε Mercedes-Benz Actros

Διατίθεται σε διάφορους συνδυασμούς κινητήρων και μετάδοσης, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί με αερανάρτηση και ειδικά αεροδυναμικά πακέτα (Aero και Aero X), δημιουργώντας μια από τις ξεχωριστές παρουσίες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε τράκτορα. Οι κινητήρες προέρχονται από την Detroit Diesel Corporation (DDC), ξεκινώντας από τον DD3 (12.8 λίτρα, εξακύλινδρος εν σειρά, 350-505 ίπποι, 1.695–2.508 Nm ροπής), συνεχίζοντας στον DD4 (14.8 λίτρα, εξακύλινδρος εν σειρά, 455-505 ίπποι, 2.102–2.373 Nm) και καταλήγοντας στον κορυφαίο DD5 (15.6 λίτρα, εξακύλινδρος εν σειρά, 475-600 ίπποι, 2.508-2.779 Nm). Τα κιβώτια ποικίλουν μεταξύ χειροκίνητου (9,10,13 και 18 ταχύτητες), ημιαυτόματου (12 ταχυτήτων) και αυτόματου (10 ταχυτήτων).

Διαβάστε επίσης: Το φορτηγό μηδενικών ρύπων της Toyota

Το ωφέλιμο φορτίο μπορεί να ξεπεράσει τους 21 τόνους, κάτι που καθιστά ιδανικό το Cascadia για τη μεταφορά του εμβολίου, καθώς απαιτούνται ειδικά ψυγεία ώστε να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (στους -68 βαθμούς Κελσίου αυτό της Pfizer). Παρότι μιλάμε για δυο άκρως αμερικανικές και μακρόβιες εταιρίες (από το 1929 η Freightliner και το 1938 η DDC), αμφότερες ανήκουν στην Daimler AG και συγκεκριμένα το αμερικανικό παράρτημα που ασχολείται με τα βαριά οχήματα (Daimler Trucks North America)!

Get it on Google Play Download on the App Store