To παράνομο παρκάρισμα αποτελεί «πληγή» για κάθε κοινωνία. Το πώς αντιμετωπίζεται από κάθε μία, όμως, ποικίλει. Εδώ, ας πούμε, μάξιμουμ να στο σηκώσει γερανός, αν και στη συντριπτική πλειονότητα γλιτώνεις με μια κλήση. Στην Αγγλία, αντίθετα, οι αστυνομικοί κλειδώνουν τους τροχούς με ανάλογες συσκευές, ακινητοποιώντας το αυτοκίνητο μέχρι να πληρωθεί το πρόστιμο. Στην Κίνα τώρα, ακολουθούν μια μεσοβέζικη λύση.
Ειδικά διαμορφωμένη συσκευή τοποθετείται και εδώ, αλλά δεν ακινητοποιεί το όχημα. Οι Κινέζοι πιστεύουν πως αυτή η προσέγγιση είναι αναποτελεσματική, καθώς το αυτοκίνητο μένει στην παράνομη θέση για την οποία τιμωρείται ο ιδιοκτήτης του, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία. Ούτε φαν των γερανών είναι, καθότι από τη μία δεν υπάρχουν αρκετοί να σπεύδουν σε όλα τα σημεία, αφετέρου και αυτοί επιφορτίζουν την κίνηση. Τι έκαναν; Κάτι απλό, αλλά ταυτόχρονα ιδιοφυές. Τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα «σημαδεύονται» από ένα αντικείμενο που τοποθετείται στην πόρτα, θυμίζοντας ένα κράμα νάρκης και ρομποσκούπας.
H περίεργη αυτή κατασκευή ασφαλίζει διπλά: αφενός βεντουζάρει στην πόρτα, μέσω κενού αέρα, αφετέρου κλειδώνεται κανονικά γύρω από τον καθρέπτη. Κάτι που διασφαλίζει ότι ο παραβάτης δεν θα επιχειρήσει να την αφαιρέσει, εκτός κι αν δεν τον νοιάζει να προκαλέσει ζημιά στην περιουσία του. Η «νάρκη» παραμένει στην πόρτα μέχρι να εξοφληθεί το πρόστιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αντίτιμο είναι σταθερό. Το ακριβώς αντίθετο, και εδώ είναι που εντοπίζεται η ευστροφία των Κινέζων νομοθετών. Όσο η συσκευή μένει στο όχημα, τόσο το «κοντέρ» γράφει. Μπορείς, δηλαδή, να κινείσαι κανονικά, αν δεν σε ενοχλεί η αλλοίωση στο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά όσο δεν πας να πληρώσεις το πρόστιμο, τόσο αυτό αυξάνεται!