Ώρες-ώρες είναι πραγματικά απορίας άξιο το πώς είναι δομημένο το νομικό σύστημα και με πόση ευκολία κάποιος που έχει παρανομήσει, μπορεί να «βγει κι από πάνω». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας άντρας που πάρκαρε σε θέση ΑΜΕΑ, αλλά ενδέχεται να δικαιωθεί σε αγωγή που κατέθεσε και ζητάει αποζημίωση!
Το περασμένο καλοκαίρι, έλαβε χώρα στην Αττική μια από τις συνηθέστερες εικόνες που βλέπουμε σε parking καταστημάτων: ένας οδηγός πάρκαρε παράνομα σε θέση ΑΜΕΑ. Μια γυναίκα που είδε το περιστατικό ενοχλήθηκε και του έκανε παρατήρηση. Και κάπου εκεί, ξεκίνησε το γαϊτανάκι που οδήγησε στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στη δικαστική αίθουσα, ο οδηγός αρχικά απάντησε «τι σε νοιάζει εσένα;», με τη γυναίκα να του απαντά πως παρανομεί και πως αν δεν μετακινήσει το αυτοκίνητο θα τον βγάλει φωτογραφία. Η νέα απάντηση που έλαβε ήταν στο στυλ «στ’ αρχ… μου κι αν τραβήξεις», μετά της αναλόγου φρασεολογίας στη συνέχεια.
Δείτε ακόμα: Έλλην οδηγός: Λ.Ε.Α., κόρνα και βρισίδι
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μου επιτέθηκε με απίστευτο τρόπο. Εκτός από χειρονομίες και βρισιές, με ακολούθησε μέχρι το αυτοκίνητό μου, όπου φόρτωνα τα ψώνια και με απείλησε». Η γυναίκα τελικώς απαθανάτισε το αυτοκίνητο και το ανέβασε στα social media, όπου προκλήθηκε πανικός. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Βασίλη Σωτηρόπουλο, η φωτογραφία συγκέντρωσε 19.000 αντιδράσεις (like, έλεος κλπ) και κοινοποιήθηκε άλλες 19.000 φορές. Κοινώς, ο παράνομος οδηγός έγινε ρεζίλι. Κάτι το οποίο δεν άφησε να πέσει κάτω.
Βασιζόμενος στο γεγονός πως στη φωτογραφία φαινόταν ο αριθμός κυκλοφορίας, κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης για προσβολή της προσωπικότητας και παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, αξιώνοντας 70.000 ευρώ! Ο κ. Σωτηρόπουλος ήταν κατηγορηματικός: «Η ενστικτώδης απάντηση ενός δικηγόρου είναι ότι δεν έχεις δικαίωμα να ανεβάζεις τη φωτογραφία κανενός, αλλά υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αντίλογος που συμπίπτει με τις συνθήκες του αδικήματος. Εάν λοιπόν αισθάνεσαι ότι έχεις απειληθεί, εάν δεν υπάρχουν αστυνομικές Αρχές που μπορούν επί τόπου να επέμβουν, βλέπεις ότι επιμένει αυτός και δεν κρύβεται, τότε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το δικαίωμα στην κοινωνική κριτική και την καταγγελία ενός τέτοιου περιστατικού», ενώ συμπλήρωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm πως «στην Ιρλανδία που τέθηκε το ίδιο θέμα, ο επίτροπος προσωπικών δεδομένων απάντησε όχι, δεν είναι προσωπικά δεδομένα όταν έχει σταθμεύσει ο άλλος παράνομα. Αν όμως το κάνετε, μπορεί να δυσκολέψετε το έργο της Αρχής. Τα ίδια τα προσωπικά δεδομένα στον καινούριο νόμο λένε ότι για σκοπούς γενικότερων δημοσίων ζητημάτων, υποχωρεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα».
Διαβάστε επίσης: Τα νέα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας
H δίκη ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένουμε την έκβαση με τεράστιο ενδιαφέρον.