Η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζει τον στόλο των περιπολικών της και τον τελευταίο καιρό έχει παραλάβει διάφορα μοντέλα, όπως είναι Hyundai i30, Peugeot 308, Citroen Berlingo και Nissan Qashqai.
Κανένα τους, όμως, ούτε καν κάποια βελτιωμένα Octavia 1.8 20VT και 1.8 TSI δεν μπορούν να συγκριθούν με τα «εργαλεία» που είχε η επίλεκτη ομάδα κρούσης, με την αλησμόνητη ονομασία «Ομάδα Σίγμα»!
Δείτε ακόμα: Ένα Nissan Qashqai αξίας 28.463 ευρώ για το Λιμενικό
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η γέφυρα της Αργυρούπολης -γνωστή ως «Βούτα»- και τα Λιμανάκια έσφυζαν από ζωή. Υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για συγκεντρώσεις χιλιάδων κόσμου, με τις κόντρες, τις τροχαίες παραβάσεις και τα παράνομα στοιχήματα να πηγαίνουν «σύννεφο». Αυτό ήταν μέρος μόνο του κατηγορητηρίου που απασχολούσε αξέχαστα ονόματα όπως «Βλάχος» και «Καταραμένος», όταν κατάφερναν τα πληρώματα της ΕΛ.ΑΣ. να τους πιάσουν επ’ αυτοφόρω. Εξαιρετικά σπάνια δηλαδή, καθώς τα αυτοκίνητα που πρωταγωνιστούσαν στα αυτοσχέδια events ξεπερνούσαν τους 500 και 600 ίππους αρχικά (αργότερα έφτασαν στα 800+).
Τα ταχύτερα περιπολικά που διέθετε η Άμεση Δράση τότε, ήταν τα Opel Astra GSi και Nissan Primera GT. Αμφότερα με 2λιτρους ατμοσφαιρικούς κινητήρες 150 ίππων και περισσότερο από το 1/3 της δύναμης κάτω σε σχέση με τους δράστες. Η ηγεσία της Αστυνομίας έστελνε συλλήβδην επιστολές και αιτήματα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ζητώντας την προμήθεια ταχύτερων αυτοκινήτων ώστε να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της. Το 1995, ο τότε αρμόδιος υπουργός Σήφης Βαλυράκης είπε το πολυπόθητο «ναι» και οι αξιωματικοί πήγαν στον ΟΔΔΥ για «ψώνια».
Κατασχεμένα υπεραυτοκίνητα έμελλε να συστήσουν το πιο γρήγορο επίγειο Σώμα Ασφαλείας στα ελληνικά χρονικά. Alfa Romeo 155 και 166 Q4, Audi RS2, BMW M5 E34 και M3 E30, Ford Sierra Cosworth και Mustang, Lancia Delta HF Integrale και Thema 2.0i Turbo, Mercedes 190E 2.3 16V, Porsche 911 Turbo (930) και 924 Turbo φόρεσαν τα χρυσαφί λογότυπα στις πόρτες και έγιναν ο πυρήνας της Ομάδας Σίγμα.
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το πιο προηγμένο περιπολικό του κόσμου! (+video)
Αρχηγός και εκπαιδευτής των οδηγών ήταν ο αστυνόμος Γρηγόρης Νιώρας, που τον μάθαμε καλύτερα από τις ειδικές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ και το Subaru Impreza WRX STI του.
Η Ομάδα Σίγμα -ή «Σ», όπως ήταν η τυπική ονομασία της- έκανε θραύση στα underground στέκια, κερδίζοντας τον σεβασμό ακόμα και από όσους πιάνονταν στην απόχη της. Μάλιστα, για πολλούς θεωρείτο τιμή να έχει κλήση στο παθητικό του από κάποιο «όπλο» της «Σ»!
Τα υψηλά λειτουργικά κόστη, κάποια ατυχήματα (με το ανάλογο «μπουγιουρντί» στις επισκευές) και πάνω από όλα, ο περιορισμός των κονδυλίων του υπουργείου οδήγησαν στη διάλυσή της το 2001. Στη θέση της συστάθηκε η «Πήγασος», που αποδείχτηκε βραχύβια. Ούτως ή άλλως, τον μύθο της Σίγμα δεν υπήρχε περίπτωση να τον ξεπεράσει.
Δείτε ακόμα: Το ταχύτερο αυτοκίνητο της Ιαπωνίας είναι περιπολικό (+video)
Δείτε το ρεπορτάζ της εποχής από τον ΣΚΑΪ (με το video να προέρχεται από το New Channel) και το ύψος των στοιχημάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις «ξεπερνούσαν τις 500.000 δραχμές».