Είτε παρκάρετε δίπλα σε κολονάκια, είτε σε χώρους στάθμευσης, το άνοιγμα των θυρών μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη αποστολή. Το «γκαπ», που συνήθως συνοδεύεται από βαθούλωμα ή γρατζουνιά, προκαλεί εκνευρισμό και χαλάει τόσο τη διάθεσή μας, όσο και την εικόνα του αυτοκινήτου. Δεν θα ήταν ιδανικό να «εξαφανιζόντουσαν» οι πόρτες;
Η τεχνολογία αυτή όχι μόνο υπάρχει, αλλά δεν είναι καν πρόσφατη. Από το 1993 εφαρμόστηκε επιτυχημένα σε πρωτότυπα, από την εταιρία Jatech, που την πρωτολάνσαρε. Με το καθόλου πρωτότυπο, αλλά «ψαρωτικό», όνομα «Disappearing Car Doors».
Δείτε ακόμα: Πόσο γερή λαμαρίνα είχαν τα παλιά αυτοκίνητα; (+video)
Η αμερικανική εταιρία παρουσίασε πριν 27 χρόνια έναν τύπο πλαϊνών θυρών, που δεν άνοιγε στο πλάι, κάθετα ή προς τα πάνω. Για την ακρίβεια, δεν άνοιγε καν. Κυριολεκτικά, εξαφανιζόταν κάτω από το αυτοκίνητο! Ο μηχανισμός αποτελείτο από ηλεκτρικό μοτέρ και ράγες, τοποθετημένες κάτω από το πάτωμα της καμπίνας. Με το τράβηγμα της χειρολαβής, οδηγός και συνοδηγός έχαναν τις πόρτες κάτω από τα πόδια τους, απολαμβάνοντας μηδενική αύξηση του πλάτους και πλήρη ανεμελιά από έγνοιες όπως κολόνες, παρτέρια ή άλλα αυτοκίνητα. Κάτι παρόμοιο είχαμε δει στη BMW Z1, κατά το ήμισυ. Στο βαυαρικό roadster η πόρτα ουσιαστικά «έπεφτε» κάθετα, όμως λόγω χώρου δεν μπορούσε να εξαφανιστεί όλη.
Διαβάστε επίσης: To Lada Samara είχε την φροντίδα της Porsche!
Στις πόρτες της Jatech αντίθετα, οι επιβάτες είχαν πλήρη ελευθερία. Ειδικά στα κουπέ, εν προκειμένω Lincoln Mark VIII, μπορούσε να συνδυαστεί με μεγαλύτερο μήκος και να «πιάσει» τα πίσω καθίσματα, αυξάνοντας κατακόρυφα την πρακτικότητα. Η πολυπλοκότητα του μηχανισμού και οι εργασίες που απαιτούνταν στην τροποποίηση του πατώματος, μαζί με πολύτιμο χώρο που καταλάμβαναν από άλλα μέρη (ρεζερβουάρ, για παράδειγμα), αποτέλεσαν αποτρεπτικό παράγοντα για την υιοθέτησή τους από κάποια αυτοκινητοβιομηχανία. Κόστος και σχεδόν σίγουρα προβλήματα αξιοπιστίας σε μαζική κλίμακα, άφησαν αυτή την λαμπρή πατέντα ως απλή τεχνολογική αναφορά – κι εμάς, να βγάζουμε το κεφάλι από το παράθυρο, ώστε να δούμε αν χωράει να ανοίξει η πόρτα.