Μάστιγα τα χτυπήματα στα πάρκινγκ

Τα πάρκινγκ δεν κρύβουν κινδύνους μόνο όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Διαχρονικά, οι χώροι στάθμευσης είναι ένα από τα μέρη που αφήνεις το αμάξι σου και δεν ξέρεις πώς θα το βρεις μετά, ανεξάρτητα από το είδος κινητήρα. Χτύπημα στην πόρτα από τον διπλανό; Γρατζουνιά από κάποιο καρότσι; Βαθούλωμα; Όλα μέσα στο πρόγραμμα, δυστυχώς. Το θέμα είναι ότι τον τελευταίο καιρό, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Μάλιστα, αύξηση στα «γκαπ-γκουπ» δεν παρατηρείται μόνο σε χώρες όπως η δική μας, που γενικά δεν διατηρούν την καλύτερη φήμη από άποψη οδηγικής (κι όχι μόνο) παιδείας. Στην προηγμένη Νορβηγία, ας πούμε, οι καταγραφές μικροζημιών σε αυτοκίνητα έπειτα από στάθμευση σε πάρκινγκ, έχουν εκτοξευτεί. Μέσα σε 10 χρόνια, οι επισκέψεις των Νορβηγών στους φαναρτζήδες για τέτοια ζητήματα έχουν σημειώσει άνοδο 47%. Από τα 34.870 περιστατικά το 2014, φτάσαμε στα 51.202 το 2024 – κι ακόμα το έτος έχει δυο μήνες μπροστά του. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι να κλείσει το ’24, ο αριθμός ενδέχεται να ξεπεράσει τις 51.300! Ποια τα αίτια πίσω από αυτή την εντυπωσιακή αύξηση, στις επαφές μεταξύ προφυλακτήρων και πορτών στα πάρκινγκ;

Πρώτο και κυριότερο, ο γιγαντισμός που διακρίνει όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων. Από σουπερμίνι, μέχρι μικρομεσαία χάτσμπακ και μεσαία SUV, όλα εμφανίζονται σημαντικά μεγαλύτερα σε σχέση με πριν 10 χρόνια. Μια αύξηση μεγέθους που εντείνεται, αν λάβουμε υπόψη ότι η οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Με άλλα λόγια, είναι μικρές ή οριακές για το μέγεθος των σημερινών αυτοκινήτων. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα κι η παραμικρή παρέκκλιση στο «κεντράρισμα» κατά το παρκάρισμα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ούτως ή άλλως, και σωστά να παρκάρει κάποιος, το αυξημένο πλάτος των οχημάτων φέρνει τις πόρτες πολύ κοντά όταν ανοίγουν. Λίγο απρόσεκτος να είσαι, έγινε η ζημιά.

Εννοείται ότι οι πιθανότητες γρατζουνιάς/χτυπήματος αυξάνονται εκθετικά, όταν μιλάμε για κλειστά πάρκινγκ. Εκεί υπάρχουν τόσο κολώνες, όσο και ψηλά κράσπεδα. Για να μην αναφέρουμε τις ράμπες που περνούν από όροφο σε όροφο, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις (στα μεγάλα SUV κυρίως) αναγκάζουν τους οδηγούς να περνούν ξυστά από το τσιμεντένιο τοιχίο. Όλα τα παραπάνω, δε, παρότι πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν συστήματα/κάμερες, που προειδοποιούν αν πλησιάζεις κοντά σε αντικείμενο.

Get it on Google Play Download on the App Store