Κοψοχρονιά η τιμή του νέου Hyundai Elantra N

Τα μοντέλα N της Hyundai έχουν κερδίσει τον σεβασμό των απανταχού petrolheads, μέσα από τον κορυφαίο συνδυασμό επιδόσεων και οδικής συμπεριφοράς. Τα i20 N και i30 N συγκαταλέγονται στις καλύτερες επιλογές των κατηγοριών τους, όπως και το Kona N (που επί της ουσίας «παίζει» μόνο του). Ανώτερο όλων, ωστόσο, είναι ένα άλλο N που μένει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού: το Elantra. Κάτι που φαίνεται σε όλα, εκτός από την τιμή του.

Η κορυφαία έκδοση του μεσαίου Hyundai δεν αποτελεί απλά μια ακόμα προσθήκη στην N γκάμα, αλλά συνθέτει το μωσαϊκό της ταχύτερης δημιουργίας παραγωγής από τους Κορεάτες! Το Elantra N διαθέτει τον 2.0 T-GDI, που γνωρίζουμε από το i30 N, σε απόδοση 280 ίππων και 392 Nm, σε συνδυασμό με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ή 8άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Όλες οι λειτουργίες από τα i30 N και Kona N (N Grin Shift, N Power Shift και N Track Sense Shift) είναι παρούσες και προσφέρουν δυνατότητες παραμετροποίησης στον οδηγό, συν το N Sound Equaliser. Για πρώτη φορά σε Hyundai N, οι ήχοι του αυτοκινήτου (εξάτμιση, εισαγωγή, σφύριγμα τουρμπίνας) τροποποιούνται ώστε να μοιάζουν με αυτούς του αγωνιστικού TCR, μέσω των ηχείων στην καμπίνα. Το Variable Exhaust Valve System, που επενεργεί σε κλαπέτα της εξάτμισης, πάντως δεν είναι τεχνητό και όντως αλλάζει τον ήχο.

Το N Grin Shift αυξάνει για σύντομα χρονικά διαστήματα την πίεση στο τούρμπο, ανεβάζοντας την απόδοση στα 290 άλογα. Με αυτό και το launch control ενεργοποιημένο, το Elantra N με το 8άρι DCT επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε μόλις 5,0 δλ. – επίδοση που το χρήζει ως το ταχύτερο Hyundai όλων των εποχών! Ακόμα και με το 6άρι χειροκίνητο, το 100άρι καλύπτεται σε 5,3 δλ. Χρόνος ταχύτερος τόσο από το καταργημένο Veloster N (5,6 δλ. ), όσο και το i30 N (5,4 δλ.), εξοπλισμένα με το 8άρι DCT (5,6 δλ. το χειροκίνητο)! Ρεκόρ και σε θέμα τελικής, καθώς το Elantra N πάει ψηλότερα από κάθε άλλο Hyundai παραγωγής, μέχρι τα 280 χλμ./ώρα!

Πόσο κοστίζουν τώρα όλα αυτά; Η Hyundai προσφέρει το Elantra N στις Η.Π.Α., με αρχική τιμή τις 34.850 δολάρια (32.366 ευρώ)! Για το 8άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη απαιτούνται 1.500 δολάρια επιπλέον, φτάνοντας συνολικά τις 36.350 δολάρια (33.760 ευρώ). Με λίγο πάνω από 30.000 ευρώ, δηλαδή, αγοράζεις οικογενειακό αυτοκίνητο που κάνει το 0-100 χλμ./ώρα σε περίπου 5,0 δλ. και φτάνει 20 χλμ./ώρα μακριά από τα 300!

Get it on Google Play Download on the App Store