Κόντρα Hyundai-Καλιφόρνια για μια εξάτμιση

Στις αρχές Οκτώβρη είχαμε ενημερωθεί για ένα απίθανο περιστατικό, με πρωταγωνιστές έναν άτυχο κάτοχο Hyundai Elantra N κι έναν αστυνομικό στην Καλιφόρνια. Ο δεύτερος υπέβαλε σε έλεγχο το κορεατικό sport sedan και το βάσει μετρήσεων στο ντεσιμπελόμετρο, το βρήκε παράνομο. Ο ιδιοκτήτης αναμενόμενα «τρελάθηκε», καθώς το αυτοκίνητο δεν έφερε την παραμικρή μετατροπή, και κάπου εκεί άρχισε το δράμα του.

Ο αστυνομικός τον ενημέρωσε πως θα έπρεπε να καταβάλλει περίπου 7.000 δολάρια για να το νομιμοποιήσει, επιστρέφοντάς το πρώτα στο εργοστάσιο για έλεγχο και μετά περνώντας το για διαδικασία πιστοποίησης – κι όλα αυτά, δίχως να είναι σίγουρο πως θα εγκριθεί για κυκλοφορία. Διαφορετικά -πάντα σύμφωνα με το όργανο της τάξης- μπορούσε να υποβάλει μήνυση στην αντιπροσωπεία από όπου αγόρασε το αυτοκίνητο, με το σκεπτικό ότι τα παράτυπα ντεσιμπέλ κάπως προέρχονταν από δικό τους λάθος. Δυο μήνες μετά, άκρη ακόμα δεν έχει βρεθεί. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η Hyundai έχει ανοίξει καθαρό μέτωπο με την κυβέρνηση της Καλιφόρνια για την επίμαχη εξάτμιση.

Ο κάτοχος του περιβόητου Elantra N ήρθε σε επικοινωνία με την αντιπροσωπεία όχι για να τους κάνει μήνυση, αλλά με την ελπίδα εξεύρεσης λύσης. Η Hyundai έκλεισε ραντεβού για επανέλεγχο στο τεχνικό κέντρο της στην Αμερική (Hyundai America Technical Center Inc), αφού ο προκαταρκτικός έλεγχος στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της αντιπροσωπείας δεν διαπίστωσε κάποιο πρόβλημα. Για όσο διάστημα το Elantra παραμένει στα «pits», ένα υβριδικό αυτοκίνητο αντικατάστασης φροντίζει για τις μετακινήσεις του ταλαίπωρου ιδιοκτήτη. Η Hyundai παράλληλα έχει προσφέρει 500 δολάρια ως αποζημίωση για την ταλαιπωρία του ανθρώπου, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- πληρώνει κανονικά τις μηνιαίες δόσεις του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Πέραν αυτών η κορεατική φίρμα έχει αναλάβει τα δικαστικά έξοδα και την πρόσληψη δικηγόρου, για το επικείμενο δικαστήριο που έχει οριστεί στις 23 Φλεβάρη. Αυτό αφορά τον κάτοχο του αυτοκινήτου. Από τη δική της μεριά, η Hyundai έχει στείλει σωρεία επιστολών και εξώδικων στην κυβέρνηση της Καλιφόρνια, για μια υπόθεση που δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι ανάκληση, δίχως το Elantra N να έχει το παραμικρό πρόβλημα.

Get it on Google Play Download on the App Store