Iveco: «Η Ευρώπη θα γίνει Κούβα λόγω e-fuels»

Έναν καινούργιο όρο θα πρέπει να συνηθίσουμε σιγά-σιγά στην αυτοκινητική καθομιλουμένη. Ο λόγος για τα e-fuels, που αποτελούν το διαβατήριο των κινητήρων εσωτερικής καύσης για το μέλλον, αλλά και η αιτία που η Ευρώπη θα αρχίσει να θυμίζει Κούβα σε λίγα χρόνια.

Αυτό υποστήριξε ο CEO της Iveco, Gerrit Marx, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στηλιτεύοντας το κόστος που συνοδεύει τα συνθετικά καύσιμα. Ο Γερμανός δεν έκρυψε την αποδοκιμασία του για τις κινήσεις της Ε.Ε., τη λειτουργία της οποίας χαρακτήρισε ως «δυσλειτουργική», και την πεποίθηση πως η μελλοντική εικόνα των ευρωπαϊκών δρόμων θα παραπέμπουν σε εκείνη της σημερινής Κούβας: «Αν έχεις Ferrari ή οδηγείς την Porsche Turbo σου μια φορά το σαββατοκύριακο, δεν σε νοιάζει αν η τιμή του καυσίμου που βάζεις είναι 5 ή 8 ευρώ το λίτρο. Δεν είναι αυτό το καύσιμο του μέλλοντος, σε καμία περίπτωση» είπε, για να φέρει στη συνέχεια το παράδειγμα της χώρας από την Καραϊβική.

«Η Ευρώπη θα γίνει Κούβα σε λίγα χρόνια, που βλέπουμε μόνο παλιά αυτοκίνητα» τόνισε, καθώς το κόστος των καυσίμων θα καθιστά ανέφικτη τη χρήση ενός καινούργιου μοντέλου, που θα καταναλώνει συνθετικά καύσιμα. Συνεπώς, βάσει του σκεπτικού από τον Marx, ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου θα μεγαλώνει εκθετικά, με πολλά «σαραβαλάκια» να παραμένουν σε κυκλοφορία καθαρά λόγω αδυναμίας αντικατάστασής των. Πρόβλημα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει και ο κλάδος των φορτηγών, παρότι προς το παρόν η μέγγενη της Κομισιόν αφορά τα αυτοκίνητα. Φορτηγά και λεωφορεία είναι τα επόμενα στο στόχαστρο, οπότε φανταζόμαστε τις τεράστιες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρίες μεταφορών με τη διαχείριση των λειτουργικών εξόδων.

Get it on Google Play Download on the App Store