Η πρώτη «μεταχειρισμένη» Mercedes AMG One

H Mercedes αποκάλυψε το 2017 το άκρως εντυπωσιακό πρωτότυπο hypercar μοντέλο Mercedes AMG One με τεχνολογία F1, το οποίο προορίζονταν για χρήση δρόμου και για αγωνιστικές πίστες. Ο επικεφαλής της Mercedes εκείνη την εποχή δήλωσε δημόσια ότι η διοίκηση της εταιρείας έπρεπε να είναι πολύ τολμηρή για να εγκρίνει το όλο εγχείρημα. Και αυτό γιατί ήταν δύσκολο και μεγάλο το ρίσκο να εξελίξουν ένα αυτοκίνητο από την αρχή, που θα εφοδιάζονταν με ένα τροποποιημένο κινητήρα από τη Mercedes-AMG Petronas F1.

Τελικά η έκδοση παραγωγής παρουσιάστηκε την 1η Ιουνίου 2022 και η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο. Η γερμανική φίρμα είχε προγραμματίσει να φτιάξει 275 οχήματα, με την αξία του καθενός να υπολογίζεται κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, όλες είχαν ήδη προ-πωληθεί. Τελικά το πρώτο αυτοκίνητο παραδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2023. Μεταξύ των πελατών λέγεται ότι είναι οδηγοί της F1, όπως και ο Lewis Hamilton που είχε παραγγείλει δύο οχήματα (μία για δώρο στον πατέρα του).

Παρόλα αυτά, όσοι δεν βρίσκονταν στη λίστα των πελατών και θέλουν μια ετοιμοπαράδοτη Mercedes AMG One, δεν έχουν παρά να αρπάξουν αυτή την «ευκαιρία», με μόλις 40 χιλιόμετρα στο οδόμετρο. Το «παζάρι» για τους τυχερούς ενδιαφερόμενους μπορεί να γίνει στη First Motors που βρίσκεται στο Ντουμπάι και είναι μια εταιρία που ασχολείται με την πώληση πανάκριβων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Για το πώς έφτασε στην έκθεσή τους είναι άγνωστο, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι να την παραχώρησε κάποιος από τους πρώτους Άραβες αγοραστές. Τιμή δεν αναφέρεται, αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μετρά κάποια εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ.

Η άκρως συναρπαστική Mercedes AMG One με το ανθρακονημάτινο αμάξωμα, έχει μήκος 4.750 χιλιοστά και το βάρος της φτάνει τα 1.695 κιλά. Το κινητήριο σύνολο αποτελείται από έναν V6 turbo 1.6 λίτρων και 4 ηλεκτροκινητήρες. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 1.063 ίππους, οι οποίοι εξασφαλίζουν επιτάχυνση στα 0-100 χλμ./ώρα σε 2,9 δλ., στα 0-200 χλμ./ώρα σε 7 δλ., στα 0-300 χλμ./ώα σε 15,6 δλ. και μέγιστη ταχύτητα 352 χλμ./ώρα. Το… κακό είναι ότι κάθε 50.000 χλμ. ο κινητήρας χρειάζεται ανακατασκευή. Βέβαια μάλλον κανείς από τους κατόχους της δεν θα φτάσει αυτό το νούμερο, αφού θα την έχουν παρκαρισμένη σε κάποιο καλά φυλαγμένο γκαράζ.

Get it on Google Play Download on the App Store