Η πόλη που επιτρέπονται μόνο άσπρα αυτοκίνητα

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς που έχει κάθε αγοραστής αυτοκινήτου, είναι σε ποιο χρώμα θα το επιλέξει. Οι περισσότεροι προτιμούν το λευκό, ασημί, μαύρο, αποχρώσεις του γκρι και μπλε, γιατί συνήθως ταιριάζουν στα περισσότερα μοντέλα, ενώ αν χρειαστεί πωλούνται πιο γρήγορα από τα πιο εκκεντρικά χρώματα.

Ωστόσο, σε μια μεγάλη πόλη οι πολίτες δεν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια διλήμματα, αφού θέλοντας και μη μπορούν να αγοράσουν μόνο άσπρο. Το πολύ μέχρι ασημί, αλλά σε καμία περίπτωση μαύρο ή κάποια φανταχτερή απόχρωση. Οποιοδήποτε άλλο χρώμα απαγορεύεται, ενώ συν τοις άλλοις θα πρέπει να είναι και καθαρά, διαφορετικά πέφτει πρόστιμο, αν κάνει έλεγχο… καθαριότητας η αστυνομία. Στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, την πόλη Ασγκαμπάτ του ενός εκατομμυρίου κατοίκων δεν θα δείτε άλλο χρώμα σε οποιοδήποτε όχημα, πλην του λευκού. Το 2018, ψηφίστηκε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγορεύτηκε η οδήγηση με μαύρα και έντονα χρώματα αυτοκίνητα στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ. Κανείς δεν εξήγησε γιατί πάρθηκε η παράξενη αυτή απόφαση, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι συνδέεται με τη δεισιδαιμονία του πρώην προέδρου του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, ο οποίος πιστεύει ότι το λευκό χρώμα φέρνει ευτυχία.

Πληροφοριακά, το Τουρκμενιστάν είναι μια χώρα στην Κεντρική Ασία και κατά μήκος της λίμνης της Κασπίας. Έχει 7 εκατομμύρια κατοίκους και δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ συνορεύει με το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Η πόλη του Ασγκαμπάτ αποκαλείται συχνά η λευκή πόλη γιατί όλα τα νέα κτίρια από το 2000 έχουν κατασκευαστεί από λευκό μάρμαρο. Επιπλέον, η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη συγκέντρωση κτιρίων από λευκό μάρμαρο στον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον τουρισμό και σύμφωνα με ορισμένα στατιστικά στοιχεία εγκρίνονται μόνο περίπου 10.000 τουριστικές βίζες ετησίως.

Πηγή φωτογραφιών: english.news.cn

Get it on Google Play Download on the App Store