Η Nissan ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα

Πριν από 13 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2010, η Nissan λανσάρισε ένα μικρομεσαίο, ηλεκτρικό αυτοκίνητο με το όνομα LEAF. Πρωτοποριακό για την εποχή του, όταν η ηλεκτροκίνηση βρισκόταν στα σπάργανα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρνε στο μέλλον. Τώρα η Nissan ανακοινώνει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις των ηλεκτρικών της οχημάτων έχουν ξεπεράσει το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου μονάδων, μεταξύ των οποίων το ένα τρίτο αγοράστηκαν από Ευρωπαίους πελάτες.

Συγκεκριμένα τα 320.000 μοντέλα ταξινομήθηκαν την Ευρώπη, τα 230.000 οχήματα την Ιαπωνία, άλλα τόσα στην Κίνα, 210.000 οχήματα κατευθύνθηκαν στη Βόρεια Αμερική και 10.000 μοντέλα σε άλλες παγκόσμιες αγορές. Βασικός πυλώνας των πωλήσεων παραμένει το LEAF με 650.000 πωλήσεις. Το μοντέλο, που πωλείται επί του παρόντος σε περίπου 50 αγορές με επίκεντρο την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά σε εκτίμηση από τους πελάτες σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει κερδίσει πολλά, διάσημα βραβεία σε αρκετές αγορές. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι ανακηρύχθηκε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο αυτοκίνητο της χρονιάς για το 2011, αποτελώντας το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έλαβε τον εν λόγω τίτλο. Κατόπιν ξεκίνησε να παράγεται και στην Ευρώπη, στο εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ το Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2022, η Nissan ξεκίνησε τις πωλήσεις του αμιγώς ηλεκτρικού crossover Nissan Ariya. Το Ariya διαθέτει την πιο πρόσφατη σχεδιαστική γλώσσα και όλες τις προηγμένες τεχνολογίες της Nissan, όπως τον έλεγχο όλων των τροχών, μέσω του συστήματος e-4ORCE και την προηγμένη υποστήριξη οδηγού, με το τελευταίας γενιάς σύστημα αυτόνομης οδήγησης Nissan ProPILOT 2.0. Ο εκλεπτυσμένος σχεδιασμός του, το βοήθησε να κερδίσει το Auto Color Award 2021 στην Ιαπωνία και το Red Dot Design Award στη Γερμανία. Το Ariya κέρδισε επίσης μια θέση στη λίστα Wards με τα 10 πιο όμορφα εσωτερικά, ενώ κατέλαβε την 3η θέση στον διαγωνισμό European Car of Year 2023. Ωστόσο, η προσοχή των Ιαπώνων, δεν είναι στραμμένη μόνο στα επιβατικά μοντέλα. Στο πλαίσιο της προσφοράς επαγγελματικών οχημάτων της, η Nissan λάνσαρε το πρώτο της ηλεκτρικό φορτηγάκι στην Ευρώπη, το e-NV200, το 2014, το οποίο πούλησε περισσότερες από 45.000 μονάδες σε όλη την ήπειρο, πριν από την παρουσίαση του διαδόχου του, του Nissan Townstar EV, νωρίτερα μέσα στο έτος.

Το όραμα της Nissan περιλαμβάνει το λανσάρισμα 19 αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, μέχρι το 2030. Η εταιρεία στοχεύει επίσης να φέρει στην αγορά EV που τροφοδοτούνται από τις νέες μπαταρίες στερεού τύπου που έχει αναπτύξει η Nissan και στοχεύει έως το 2028 και να επεκτείνει τα EV της σειράς της, προκειμένου να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών σε όλο τον κόσμο. Δύο μελλοντικά EV έχουν ήδη ανακοινωθεί για την ευρωπαϊκή αγορά, ένα ηλεκτρικό crossover νέας γενιάς με βάση το πρωτότυπο μοντέλο ChillOut και ένα ολοκαίνουργιο μικρό ηλεκτρικό που θα γίνει το βασικό όχημα στην ηλεκτροκίνητη γκάμα της Nissan.

Get it on Google Play Download on the App Store