Η χώρα με θέσεις πάρκινγκ αποκλειστικά για γυναίκες

Το παρκάρισμα στους χώρους εμπορικών κέντρων και σούπερ μάρκετ είναι πονεμένη ιστορία. Αναζήτηση θέσης, στενά περάσματα, αυτοκίνητα στραβά τοποθετημένα, άλλα που έρχονται πολύ κοντά και κάνουν το άνοιγμα της πόρτας μανούβρα για γυμναστές της ενόργανης. Κι αυτά, στην καλύτερη. Γιατί στη χειρότερη, έχουμε χτυπήματα και γρατζουνιές στο αμάξωμα από οδηγούς που νόμιζαν ότι χώραγαν, διερχόμενα καρότσια κλπ.

Διαβάστε επίσης: Δείτε το βασιλιά του παρκαρίσματος! (+video)

Ως γνωστόν, οι γυναίκες με το παρκάρισμα -ειδικά σε περιορισμένους χώρους- δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις. Εννοείται πως υπάρχουν και πάρα πολλοί άντρες που δυσκολεύονται, όμως το ωραίο φύλο έχει κι άλλες ανάγκες. Για παράδειγμα, μια γυναίκα είναι πιθανότερο να χρειαστεί να ανοίξει πλήρως μια πόρτα, για να αποβιβάσει ένα παιδί. Επίσης, σε μεγάλους χώρους στάθμευσης και βραδινές ώρες, μια γυναίκα είναι σαφώς πιο επίφοβη να δεχτεί επίθεση. Όλα αυτά έλαβε υπόψη ένα εμπορικό κέντρο στο Καζάν, στη Ρωσία, και δημιούργησε τις πρώτες θέσεις πάρκινγκ αποκλειστικά για γυναίκες!

Ξεχωρίζουν κατευθείαν από το ροζ χρώμα και την ανάλογη σήμανση, ενώ είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες. Στη Ρωσία, το μέγιστο πλάτος μιας θέσης σε χώρο στάθμευσης είναι 2,5 μέτρα. Στο Tsum, που με 70.000 τετραγωνικά μέτρα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό της Ανατολικής Ευρώπης, οι γυναικείες φτάνουν στα 4,4 μ. Εκτός αυτού, είναι τοποθετημένες κοντά στις εισόδους του καταστήματος, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η φορτοεκφόρτωση. Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία του Kazan First παρακάτω πάντως, αν κάποιος δεν το «έχει» με το αυτοκίνητο, δεν σώζεται από ειδική θέση πάρκινγκ. Παρατηρήστε πώς η κυρία έχει πιάσει δυο θέσεις, παρόλο που η GLA «κολυμπάει» σε μία.

Δείτε ακόμα: Η Volvo αποκαλύπτει αλήθειες για την ηλεκτροκίνηση

Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν. Πολλοί κατηγόρησαν την επιχείρηση για σεξισμό και για προσβλητική απεικόνιση της γυναίκας ως οδηγό, ενώ άλλοι πρότειναν να αυξηθούν όλες οι θέσεις του Tsum στα 4,4 μέτρα πλάτους. Τη λύση έδωσε η υπηρεσία Μεταφορών του Καζάν, απαγορεύοντας τον διαχωρισμό θέσεων σε γυναικείες και λοιπές. Ο λόγος; Καθαρά γραφειοκρατικός, καθότι η ρωσική νομοθεσία δεν προβλέπει ούτε διαχωρισμό των θέσεων στάθμευσης βάσει φύλου, ούτε ύπαρξη θέσεων διαφορετικού μεγέθους στον ίδιο χώρο.

Δείτε ακόμα: Αεροδρόμιο έγινε πάρκινγκ με απούλητα αυτοκίνητα

Get it on Google Play Download on the App Store