Η ανερχόμενη κινεζική υπερδύναμη σε EV και PHEV

Οι Κινέζοι γενικότερα αποτελούν ανερχόμενη δύναμη στην αυτοκίνηση, έχοντας σημειώσει εκπληκτικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Εννοείται ότι τα προβλήματα δεν λείπουν, αλλά η εικόνα των κινεζικών αυτοκινήτων έχει βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό. Κάτι που απεικονίζεται στην απήχηση από το αγοραστικό κοινό, όπως αποδεικνύει η φανταστική πορεία της BYD.

Η «Build Your Dreams» δεν φείδεται προσδοκιών, ούτε στερείται κονδυλίων. Στόχος της είναι να ξεπεράσει την Tesla και πίσω της έχει δεκάδες εκατομμύρια από κρατικές επιδοτήσεις, όπως συμβαίνει με πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας. Αν κρίνουμε από τις εμπορικές επιδόσεις των μοντέλων της στο πρώτο μισό του έτους, τότε δεν θα αργήσει η στιγμή που θα ξεπεράσει τη φίρμα του Elon Musk. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2023, η BYD κατάφερε να πουλήσει παγκοσμίως 1.255.637 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 95,78% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακόμα καλύτερα τα πήγε στα plug-in υβριδικά, όπου οι 700.244 μονάδες σηματοδοτούν εκτίναξη των πωλήσεων κατά 101,06%!

Η επιμέρους ανάγνωση των εμπορικών επιδόσεων δείχνει πως οι Κινέζοι έκαναν πολύ δυνατό δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος), ταξινομώντας 703.561 EVs και PHEVs. Μάλιστα οι αριθμοί είναι σχεδόν απόλυτα μοιρασμένοι μεταξύ ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών, με 352.162 οχήματα που κινούνται μόνο με ηλεκτροκινητήρα και 348.081 με συνδυασμό θερμικού-ηλεκτρικού μοτέρ σε πρίζα. Αν βάλουμε τις πωλήσεις της Tesla στο δεύτερο τρίμηνο, παρατηρούμε ότι 479.700 μονάδες διατηρούν σχετικά άνετο προβάδισμα έναντι της BYD, προς το παρόν. Διότι αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των Κινέζων, δεν θα αργήσει η ώρα που οι Αμερικανοί θα βλέπουν την πλάτη τους στις πωλήσεις ηλεκτρικών.

Get it on Google Play Download on the App Store