Φθηνά και γερά αυτοκίνητα έως 10 ετών

Η επιλογή ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αφού ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τις δικές του απαιτήσεις και ανάγκες. Σε απτά, ορατά και μετρήσιμα πράγματα μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει τις όποιες συγκρίσεις, όπως είναι για παράδειγμα σε ποιότητα, χώρους, επιδόσεις, κατανάλωση, εξοπλισμό, τιμές κ.λπ. Ένας βασικός όμως τομέας, αυτός της αξιοπιστίας και της εμφάνισης ή μη προβλημάτων, φανερώνεται με το πέρασμα του χρόνου και των χιλιομέτρων. Βέβαια πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν ο τρόπος οδήγησης, η χρήση, η συντήρηση και τυχόν επισκευή μετά από γερό τρακάρισμα.

Μια εικόνα σχετικά με το ποιες μάρκες ή μοντέλα είναι περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστα, δίνουν σχετικές έρευνες που ανακοινώνονται κυρίως από εταιρείες ή οργανισμούς στις Η.Π.Α. το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αποτελέσματα προέρχονται από τον πάροχο εγγυήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, τη βρετανική εταιρεία Warrantywise. Στην έρευνα συμμετείχαν αυτοκίνητα που βρίσκονται εκτός της εργοστασιακής εγγύησης και δεν έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια από την πρώτη μέρα που βγήκαν στην κυκλοφορία.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης και για ακόμα μία χρονιά, τοποθετήθηκε το πολύ αξιόπιστο Honda Jazz. Να σημειωθεί ότι το ίδιο μοντέλο κατατάχτηκε ψηλά και σε αποτελέσματα από την έρευνα της Γερμανικής TUV. Οπότε δεν αποτέλεσε έκπληξη, όπως δήλωσε ο Lawrence Whittaker, Διευθύνων Σύμβουλος της Warrantywise. Από εκεί και μετά, επίσης δεν έγινε κάποια ανατροπή, γιατί ακολουθούν μοντέλα που είναι γνωστά για την αξιοπιστία τους, όπως και οι μάρκες που προέρχονται. Στη δεύτερη θέση τοποθετήθηκε το Mazda2 και τρίτο το Toyota Auris. Επίσης ψηλά και σε άλλες έρευνες. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν αμάξια από ιαπωνικές και κορεατικές φίρμες, ενώ το δέκατο στη λίστα, Peugeot 107 «φοράει» κινητήρα της Toyota. Όλα (εκτός του Mazda MX-5), μπορεί να τα βρει κανείς στην εγχώρια αγορά σε προσιτές τιμές, αφού πρόκειται για δημοφιλή μίνι, μικρά και μικρομεσαία μοντέλα.

Το ότι τα παρακάτω μοντέλα είναι τα 10 πιο αξιόπιστα -σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Warrantywise, δεν σημαίνει ότι όποιος εξετάζει να αγοράσει ένα από αυτά μεταχειρισμένο, δεν χρειάζεται να το ελέγξει ή ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης βλάβης. Όπως αναφέρουμε παραπάνω, αυτό εξαρτάται από πολλούς ακόμα επιμέρους παράγοντες. Πάντα διεξοδικός έλεγχος, μαζί με το ιστορικό από το βιβλίο service, αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα.

Μάρκα/μοντέλο Βαθμοί/100
Honda Jazz 93,7
Mazda2 89,9
Toyota Auris 89,7
Mazda MX-5 86,5
Toyota Aygo 85,5
Kia Ceed 85
Kia Rio 84,9
Suzuki Alto 83,9
Hyundai i20 82,5
Peugeot 107 81,6

Get it on Google Play Download on the App Store