Οι αυτοκινητοβιομηχανίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ρίξει όλο το βάρος έρευνας κι ανάπτυξης στην κατασκευή νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και στη βελτίωση των υποδομών φόρτισης τους.
Ο όμιλος Stellantis φαίνεται όμως ότι σκοπεύει να κάνει το κάτι παραπάνω, αφού θέλει να εξελίξει την τεχνολογία φόρτισης εν κινήσει. Μια τεχνολογία που αν όντως πάρει «σάρκα κι οστά» θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Αρχικά γιατί θα πάρει μεγάλο άγχος από τους χρήστες των ηλεκτρικών οχημάτων σχετικά με την αυτονομία, ενώ δυνητικά μπορεί να επιφέρει ακόμα και μείωση του κόστους απόκτησης ενός ηλεκτροκίνητου. Κι αυτό γιατί δεν θα υπάρχει ανάγκη για τεράστια μπαταρία που θα εξασφαλίζει αυξημένη αυτονομία με μια φόρτιση.
Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την ιδιαίτερη τεχνολογία είναι όμοια με την ασύρματη φόρτιση ενός smartphone. Σκοπός της Stellantis είναι μέσω της επαγωγικής φόρτισης να εξασφαλίζει το «γέμισμα» τόσο των αυτοκινήτων που κινούνται, όσο και των παρκαρισμένων. Αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω της τεχνολογίας Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT), που επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση με ρεύμα ισχύος 1 MW, μέσω καλωδιώσεων τοποθετημένων κάτω από την άσφαλτο. Φυσικά, για να είναι αυτό εφικτό τα οχήματα πρέπει να έχουν έναν συμβατό δέκτη για τη μεταφορά της ενέργειας στη μπαταρία τους. Το συγκεκριμένο project της Stellantis περνά τώρα στη Φάση 3, όπου η εταιρεία δοκιμάζει το σύστημα φόρτισης σε μια κλειστή διαδρομή που κατασκευάστηκε κοντά στην ιταλική A35 autostrada και φέρει το όνομα «Arena del futuro». Η διαδρομή αυτή έχει μήκος 1.050 μέτρων και βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Α45 της Ιταλίας που συνδέει το Μιλάνο με τη Μπρέσια. Οι πρώτες δοκιμές έχουν ήδη γίνει τόσο με ένα Fiat 500e, όσο και με το ηλεκτρικό λεωφορείο Iveco E-Way, τα οποία «κάλυψαν αρκετά χιλιόμετρα». Προς το παρόν η Stellantis δεν έδωσε δεδομένα σχετικά με το ρυθμό φόρτισης.
Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου πάντως δηλώνουν ευχαριστημένα από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αναφέροντας πως η τεχνολογία αυτή αποτελεί τη λύση για τα προβλήματα αυτονομίας και φόρτισης που απασχολούν τους υποψήφιους αγοραστές ενός ηλεκτρικού οχήματος. Βέβαια η επαγωγική φόρτιση εν κινήσει έχει αρκετές δυσκολίες, με τις βασικότερες να εντοπίζονται στο τεράστιο κόστος κατασκευής, αλλά και τον μεγάλο χρόνο εγκατάστασής της. Όμως σίγουρα αν ξεπεραστούν όλοι αυτοί οι σκόπελοι, τότε η συνύπαρξή μας με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνει ευκολότερη!