Δράμα η μετακίνηση με αυτόνομο αυτοκίνητο (+video)

Η αυτοκίνηση αντιμετωπίζει τα αυτόνομα αυτοκίνητα ως το θαύμα των μεταφορών και των μετακινήσεων. Ποιος ξέρει; Μπορεί στο -αρκετά μακρινό- μέλλον να βγουν αληθινές οι προσδοκίες. Αυτή τη στιγμή, όμως, το project είναι καλό μόνο για ταινίες. Όπως αποδεικνύουν εφαρμογές της αυτόνομης κίνησης στην πραγματική ζωή, η εν λόγω τεχνολογία έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της.

H Waymo είναι η πρώτη επιχείρηση παγκοσμίως που βάζει αυτόνομα οχήματα στους δημόσιους δρόμους, προσφέροντας υπηρεσίες μετακίνησης μέσω των Robotaxi της. Στην ουσία μιλάμε για αυτοκίνητα που τα καλείς, έρχονται σε παραλαμβάνουν και κατόπιν σε πηγαίνουν στον προορισμό σου, χωρίς οδηγό. Σαν να χρησιμοποιείς ραδιοταξί ή ταξί/Uber/Lyft μέσω app, αλλά δίχως να υπάρχει άνθρωπος πίσω από το τιμόνι. Η δοκιμή που πραγματοποίησαν οι ρεπόρτερ του ABC7 ωστόσο, αποδεικνύουν πως ο ανθρώπινος παράγοντας συνιστά ακόμα (και θα συνεχίσει για πολλά χρόνια, ως φαίνεται) τον πρώτο και κυριότερο παράγοντα στη χρήση ενός αυτοκινήτου.

Η δημοσιογράφος κάλεσε το Robotaxi της Waymo (μια Jaguar E-Pace εν προκειμένω), καταχώρησε το σημείο παραλαβής και τον προορισμό, και περίμενε. Θεωρητικά, το μόνο που θα έπρεπε να κάνει στη συνέχεια ήταν να μπει στο αυτοκίνητο όταν την παραλάμβανε και να κατέβαινε όταν έφτανε εκεί που ήθελε. Πόσο απέχει η προσδοκία από την πραγματικότητα; Αρκετά εκτάρια ταλαιπωρίας και εκνευρισμού, δίχως στο τέλος να γίνεται η δουλειά…

Τα προβλήματα άρχισαν με το που έφτασε το Robotaxi, καθώς δεν κατάφερε καν να εντοπίσει το πού περίμενε η δημοσιογράφος. Έπρεπε η ίδια να κινηθεί προς το μέρος του αυτοκινήτου, σε ένα άψογο δείγμα «καλής αρχής». Αφότου επιβιβάστηκε, η αυτόνομη E-Pace άργησε χαρακτηριστικά να ξεκινήσει, σαν να δυσκολευόταν να επεξεργαστεί τη διαδρομή. Αφού τελικά ξεκίνησε, έφτασε σε ένα κόκκινο φανάρι. Εκεί σταμάτησε όπως θα έπρεπε, αλλά όταν έγινε πράσινο δεν έλεγε να ξεκινήσει! Τελικά, έπειτα από αρκετά δευτερόλεπτα, τα ηλεκτρονικά αντιλήφθηκαν ότι το όχημα όφειλε να συνεχίσει την πορεία του, μόνο και μόνο για να κάνουν λάθος επί τόπου και να καταλήξουν αλλού για αλλού. Το αυτόνομο ταξί αδυνατούσε να βρει το σημείο του τελικού προορισμού, όσο κι αν προσπαθούσε η ρεπόρτερ με το τεχνικό τμήμα της Waymo να επιλύσουν το πρόβλημα. Την κατάσταση δυσχέραινε το γεγονός ότι η επιβάτιδα δεν μπορούσε να επέμβει («παγιδευμένη κι αβοήθητη» αισθάνθηκε) στην προεπιλεγμένη διαδρομή, λέγοντας ας πούμε στο αυτοκίνητο «κάνε εδώ αριστερά». Άπαξ και «διάβασε» λάθος τη διαδρομή το λογισμικό, τελείωσε. 

Το πόσο απλούστερα είναι τα πράγματα όταν οδηγείς ο ίδιος, ή γενικά έχεις να κάνεις με άνθρωπο στη θέση του οδηγού, φάνηκε όταν έκανε η ίδια τη διαδρομή, μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Χωρίς λάθος στροφές και διαδρομές, ούτε αργοπορίες στα φανάρια.

Get it on Google Play Download on the App Store