Αποκάλυψη για το νέο Kia EV5 παραγωγής

Η σχεδίαση και οι προδιαγραφές του νέου ηλεκτρικού SUV Kia EV5 αποκαλύφθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο, χάρη στο κινεζικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής. Το νέο μοντέλο, το οποίο πρόκειται να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του τις επόμενες εβδομάδες, θα κατασκευαστεί στην Κίνα με σχέδια για εξαγωγή στις παγκόσμιες αγορές.

Οι σχεδιαστές της Kia σίγουρα δεν αστειεύονταν όταν ισχυρίστηκαν πως το πρωτότυπο EV5 που αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2023 θα μοιάζει πολύ με το ηλεκτρικό όχημα παραγωγής. Η εμφάνιση του SUV παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το πρωτότυπο, με μικρές μόνο τροποποιήσεις. Οι τροχοί διατίθενται σε δύο μεγέθη, διαμέτρου 18 ή 19 ιντσών, ωστόσο διατηρούν τον ίδιο σχεδιασμό με τους τροχούς 21 ιντσών που παρουσιάστηκαν στο πρωτότυπο. Επιπροσθέτως, το όχημα παραγωγής θα εξοπλίζεται με συμβατικούς και όχι ψηφιακούς πλαϊνούς καθρέφτες, βελτιωμένες αεροδυναμικά χειρολαβές θυρών, μεγεθυμένη θύρα φόρτισης και ελαφρώς τροποποιημένους προβολείς LED. Ενώ το εσωτερικό δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αναμένεται ότι το μοντέλο θα αντλήσει σημαντική έμπνευση από το μεγαλύτερο EV9 τόσο σε αισθητικά όσο και σε τεχνολογικά χαρακτηριστικά.

Ως προς τις διαστάσεις του, το ολοκαίνουριο μοντέλο της Kia τοποθετείται στο ανώτερο τμήμα των μικρομεσαίων SUV. Το μήκος του φτάνει τα 4.615 χιλιοστά, το πλάτος τα 1.875 χιλιοστά, το ύψος τα 1.715 χιλιοστά, ενώ το μεταξόνιο αγγίζει τα 2.750 χιλιοστά. Αυτές οι μετρήσεις τοποθετούν το EV5 ως το ηλεκτρικό αντίστοιχο του Kia Sportage στη σειρά του κατασκευαστή.

Το EV5 βασίζεται στην πλατφόρμα E-GMP, ενσωματώνοντας εμπρός γόνατα ΜακΦέρσον και πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα ηλεκτρικά μοντέλα που προσφέρει η Kia. Σύμφωνα με τις παρεχόμενες προδιαγραφές, το SUV θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη που προέρχεται από τη Vitesco Automotive Electronics. Αυτός ο κινητήρας παράγει 218 ίππους και 310 Nm ροπής, η οποία διοχετεύεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς. Η μέγιστη ταχύτητα θα περιοριστεί ηλεκτρονικά στα 185 χλμ./ώρα. Η ενέργεια αποθηκεύεται στη μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου Blade της BYD, αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα ακριβή δεδομένα αναφορικά με τη χωρητικότητα και την αυτονομία της μπαταρίας. Αναμένεται επίσης, ότι η Kia πιθανότατα θα παρουσιάσει στο μέλλον μια έκδοση διπλού κινητήρα τετρακίνησης (AWD).

Το νέο EV5 θα παράγεται στο εργοστάσιο Yacheng της Κίνας από κοινοπραξία μεταξύ Kia και Yueda. Ενώ η κατασκευαστική του βάση βρίσκεται στην Κίνα, το EV5 δεν προορίζεται αποκλειστικά για την κινεζική αγορά. Έχει σχεδιαστεί ως παγκόσμιο ηλεκτρικό όχημα και είναι πιθανό να φτάσει και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η επίσημη αποκάλυψη του Kia EV5 έχει προγραμματιστεί για τις 25 Αυγούστου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Chengdu.

Get it on Google Play Download on the App Store